Svi politički predstavnici u BiH preuzeli su obavezu da zajedno ispune ono što se traži od nas na putu ka EU. To uključuje donošenje odluka koje su usaglašene i potvrđene od svih učesnika na način na koji smo pristali i kroz tijela koja su formirana za to, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Svako odstupanje od toga je pokušaj rušenja dogovorenih rješenja. BiH je od postanka zarobljena i potpuno nefunkcionalna. Predstavnici Bošnjaka su godinama radije razgovarali s predstavnicima međunarodne zajednice, očekujući da će oni donositi rješenja i raditi njihov posao, umjesto da razgovaraju sa nama – napisao je Dodik na Iksu.

Kaže da je Republika Srpska čvrsto opredijeljena za stvaranje ambijenta u kome je nedopustivo strano uplitanje, a dogovor osnova svega.

– To pokazuju i svi usvojeni zakoni, koji ne bi mogli zaživjeti bez odobrenja Republike Srpske. Za nas je najvažnije da je Srpska u svojim okvirima zadržala potpunu samostalnost. Dogovorena rješenja su pokvarila planove arogantnim i lažljivim tipovima poput Šmita i Marfija i pokazala da se dogovor može postići – navodi Dodik.

Ističe da Zakon o sudu nije usaglašen i biće, kako kaže usvojen tek kada se u njemu nađu rješenja s kojima je saglasna srpska strana.

– Neko pokušava da iskoristi evropsku priču i da na mala vrata uvede neke nove nadležnosti apelacionog suda. To se neće desiti. Na nivou BiH će se poštovati zakon i Sud BiH će primjenjivati samo one zakone koje je usvojila Parlamentarna skupština BiH u skladu s Ustavom BiH – kaže Dodik.

Predsjednik Srpske kaže “da je došlo vrijeme da postanemo dio EU i to će biti potvrda samostalnosti i suverenosti BiH sa svim evropskim tekovinama koje znače da nijedan pojedinac, lažan ili pravi, bilo čiji predstavnik, ne može biti iznad parlamenta i donositi odluke umjesto izabranih predstavnika naroda u BiH”.

Izvor: RTRS