Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir rekao je danas da zakon o Sudu BiH može da bude na Savjetu ministara tek kada se zvaničnici Srpske usaglase sa pitanjima koja su ranije problematizovana, a jedno od najvažnijih jeste apelaciono odjeljenje tog suda koje može da bude samo u Banjaluci.

Budimir je naglasio da predsjedavajuća Savjeta ministar Borjana Krišto mora da zna da ništa ne može bez Republike Srpske, koja neće žrtvovati svoje nacionalne interese zarad nekog evropskog puta i otvaranja poglavlja.

– Ako BiH posmatrate kao državnu zajednicu, jasno je ako je sud u Sarajevu onda je sasvim normalno da imate apelaciono vijeće ili odjeljenje u Banjaluci – rekao je Budimir novinarima u Istočnom Sarajevu i ponovio da, ako ne budu usklađene određene stvari sa partnerima na nivou BiH, nema ništa od toga.

On je ponovio da sve mora biti usklađeno i koordinisano da bi zakon o sudu mogao da dođe na dnevni red Savjeta ministara.

Budimir je istakao da su aktivnosti u vezi sa novom rezolucijom o Srebrenici diverzija koju pokušava da sprovede bošnjački kadar u Ministarstvu inostranih poslova u Savjetu ministara.

On je naglasio da je to nelegalno i neustavno, a vraćanje narativa Republike Srpske kao “genocidne tvorevine” predstavlja pokušaj da ponovo u UN tematizuju pitanje Srpske, koje neće proći.

– Oni znaju i sada da određene stalne članice Savjeta bezbjednosti poput Ruske Federacije nikada neće glasati za takvu rezoluciju i to je već jednom pokušano sa britanskom rezolucijom – podsjetio je Budimir i dodao da to samo pokazuje da je BiH prosto jedna neodrživa zajednica u kojoj jedna strana stalno želi da Republici Srpskoj nanese štetu.

On je poručio da Republika Srpska to neće dozvoliti.

– Naše diplomatske veze su takve da neće propustiti priliku da našim prijateljima i velikim silama kažu o čemu se ovdje radi i da je ovo jedna velika prevara ili pokušaj prevare svjetske javnosti od Zlatka Lagumdžije – rekao je Budimir, dodavši da to neće proći, ali da takve namjere nisu dobre za političku situaciju u BiH.

Prema njegovim riječima, to mnogo udaljava od političke kulture pomirenja u BiH, a još je više za žaljenje kada neko ko sebe izdaje za nekog građanistu, poput Lagumdžije, poteže takva pitanja zaboravljajući da je u proteklom ratu na prostoru BiH stradao skoro jednak broj ljudi i na bošnjačkoj i srpskoj strani.

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto uputila je evropskom komesaru za susjedstvo i proširenje Oliveru Varheljiju pismo i informaciju sa pregledom ključnih reformi koje su učinjene u posljednjih godinu dana, kao i onih na kojima se intenzivno radi i koje su u završnoj fazi.

Krištova je informisala Varheljija da će se na predstojećoj sjednici Savjeta ministara naći i nekoliko dokumenata ključnih za ispunjavanje reformskih obaveza BiH, uključujući i zakon o Sudu BiH.

“Večenje novosti” su objavile nezvanična saznanja da bošnjački dio misije BiH pri UN samostalno, bez odluke Predsjedništa BiH, radi na novoj rezoluciji o Srebrenici koja bi trebalo da bude predstavljena na sjednici Generalne skupštine UN u aprilu.

Listu je potvrđeno da ambasador BiH pri Stalnoj misiji UN Zlatko Lagumdžija ovo radi samostalno, mimo odluke Predsjedništva BiH i Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara i van zvanične diplomatske komunikacije sa centralom u Sarajevu, kao i bez koordinacije u misiji u Njujorku sa predstavnicima druga dva konstitutivna naroda.

Izvor: SRNA