BANJALUKA – Činjenica koja će ostati zabilježena kao zvanična jeste da niti jedan član Delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PS SE) nije glasao za izvještaj kojim se daju određene preporuke za učešće (odnosno neučešće) Rusije u sistemu Savjeta Evrope, kaže za “Glas” članica delegacije Snježana Novaković Bursać.

Podsjetimo, nakon što je objavljeno da nijedan član delegacije BiH nije glasao “za”, Alma Čolo iz SDA i Edita Đapo su pokušale naknadno da dodaju svoje glasove, što je mimo pravila PS SE.

– Svako od nas pet koji dolazimo iz različitih stranaka je vjerovatno imao različite razloge za sopstveno postupanje, ali je interesantno da smo se kao delegacija ponašali ustavno jer znamo da Predsjedništvo koje je ovlašteno za vođenje spoljne politike nije zauzelo stav po pitanju aktuelne ukrajinske krize – kaže Novaković Bursać.

Edita Đapo je za portal Kliks izjavila da je imala tehničkih problema prilikom glasanja zbog čega njen glas “za” nije uvršten u zapisnik o čemu je već obavijestila javnost putem zvanične stranice Savjeta Evroše. Alma Čolo je navela da je prisustvovala sjednici, ali da je u ponedjeljak u 16:30 sati morala napustiti zasjedanje zbog ranije preuzetih obaveza. Navela je i da je obavijestila generalnu sekretarku Savjeta Evrope i uputila molbu da njen glas “za” bude uvršten.

– Glasanje o Rusiji počelo je u 20 i 20, a zaključeno u 20 i 45. Čolo je sama priznala medijima da se odjavila u 16 i 30. Pravila PS SE jasno kažu da je nemoguće glasati nakon zaključenja glasanja, tako da nema načina da glasovi Đapo i Čolo budu naknadno uvršteni, osim ako ne posegnu za nekim aktivnostima mimo pravila – objašnjava naš sagovornik.

Novaković Bursać kaže da je pokušaj Čolo i Đapo neprovodiv.

– Poslovnik o radu PS SE jasan i kaže da se može glasati ili mijenjati glas samo dok traje proces glasanja. Mislim da se radi o neprimjerenom pokušaju jer su tu svoju aktivnost započele tek sutradan, 15-ak sati po okončanju sjednice, uz argumentaciju koja ne bih ni komentarisala – zaključuje Snježana Novaković Bursać.