SOKOLAC- Pojačano prisustvo EUFOR-a koje za cilj ima navodno “osjećaj bezbjednosti” zapravo kod stanovnika Sokoca i Romanije izaziva sve suprotno – unosi nemir, podstiče gnjev i budi loše uspomene, istakao je načelnik sokolčake opštine Milovan Bjelica.

“Za sprovođenje misije, EUFOR nema razloga da plaši našu djecu, ni da paradira našim ulicama. O bezbjednosti naših ulica brine Policija Republike Srpske”, naglasio je Bjelica.

Bjelica je saopštio da već drugi dan vojnici EUFOR-a na području ove opštine sprovode određene aktivnosti, što je izazvalo zabrinutost i nemir kod građana.

On je naveo da je jutrošnje prisustvo pripadnika EUFOR-a, i to pod punom ratnom spremom i u borbenim vozilima, na parkingu Osnovne škole i Srednjoškolskog centra “Vasilije Ostroški”, te kod dječijeg irgališta kod gradske fontane zabrinulo stanovnike u ovoj lokalnoj zajednici.

“Premda se kaže da su tu da osjetimo bezbjednost, prije da su uspjeli da nas podsjete na rat, na sve strahote koje pokušavamo da zaboravimo”, naveo je Bjelica.

On je rekao da pripadnici EUFOR-a, koji su u BiH sa zadatkom nadgledanja sprovođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, te zadatke treba da obavljaju profesionalno.

Bjelica ističe da nema potrebe da vojnici EUFOR-a budu u blizini škola, sportske dvorane i dječijih igrališta jer odatle ne prijeti nikakva opasnost ni miru, ni bezbjednosti, niti BiH.

“Nema potrebe da nas podsjećate na rat i strahote, i onako to teško zaboravljamo”, poručio je Bjelica.

On je podsjetio da je baš ovih dana 1999. godine počelo NATO bombardovanje Srbije, dodajući da su rane svježe, a nezadovoljstvo zbog nepravde i danas prisutno.

“NATO je bombardovao i Republiku Srpsku 1995. godine. Opsjedao je naše stadione, spuštao se helikopterima tokom utakmica, nadlijetao i plašio zvukom, bacao letke i šta sve ne”, naveo je Bjelica.