MOSKVA – Rusija je danas zatražila od SAD da objasne svijetu zašto podržavaju ono što je Moskva identifikovala kao vojno-biološki program u Ukrajini, javlja Rojters pozivajući se na izjavu portparolke ruskog ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove.

“Istraživanje sprovedeno u američkim laboratorijama u Ukrajini potvrđuje ilegalne i kriminalne aktivnosti SAD u toj istočnoevropskoj državi”, izjavila je Zaharova, a prenosi TAS S.

“Juče je Viktorija Nuland (pomoćnica američkog držanog sekretara za političke poslove), u odgovoru na pitanje američkih zakonodavaca, potvrdila postojanje ne samo pomenutih laboratorija, odnosno, kako ih nazivaju, ovih istraživanja. I ona je izgovorila ovu izuzetno važnu frazu, a to je da su SAD preduzimale sve da ovi materijali ne bi završili u rukama Rusije”, izjavila je Zaharova, a prenosi TAS S.

Ona dodaje da Rusija ne mora da pogađa kakvi su to materijali.

“Ovo su materijali koji dokazuju nezakonite i kriminalne djelatnosti SAD na ukrajinskom tlu”, poručuje Zaharova.

Kako navodi TAS S, Nulandova je ranije izjavila da Ukrajina ima objekte u kojima se sprovode biološka istraživanja i da je Vašington radio na tome da oni “ne dopadnu” u ruke ruskih snaga.

Nešto ranije je Igor Kirilov, koji je šef ruskog tima za zaštitu od radijacije, rekao da je mreža od preko 30 bioloških laboratorija formirana na ukrajinskom tlu po naređenju Agencije za smanjenje pretnji (DTRA) pri Ministarstvu odbrane SAD.