BANJA LUKA, 28. februara – Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da Republika Srpska, njene institucije i srpski narod nikada neće prihvatiti proslavu 1. marta kao dana nezavisnosti, jer su referendum o otcjepljenju BiH od Jugoslavije, protiv volje srpskog naroda, i ubistvo srpskog svata na Baščaršiji bili uvod u tragičan ratni sukob.

“Nijedan naš zakon ne poznaje 1. mart kao praznik, a budući da zakon o praznicima nikada nije donesen ni u Parlamentarnoj skupštini BiH to nije nikakav državni praznik, kako ga lažno predstavljaju. Za nas dan nezavisnosti BiH ne postoji, ni pravno ni suštinski. Taj datum je za srpski narod i Republiku Srpsku datum razbijanja Jugoslavije, preglasavanja, podjela i uvoda u krvave ratne sukobe”, rekao je Čubrilović.

On je dodao da je veoma degutantno kako se upravo oni, koji su 1. marta razbili Jugoslaviju, oni koji su slavili i slave to razbijanje, istovremeno danas pokušavaju predstaviti kao zagovornici jugoslovenstva, ideje “bratstva i jedinstva” i “multietičnosti”.

“I onda i sada srpski narod je ostao principijelan. Mi smo dali zakletvu da ćemo čuvati Jugoslaviju i učinili sve da zajednička država opstane. Prvi mart je dan razbijanja te države, a ubistvo srpskog svata u Sarajevu poruka srpskom narodu kakva ga sudbina čeka u toj i takvoj nezavisnoj BiH. Zato dan rušenja države nije praznik, nego dan žalosti koji je doveo do krvavog građanskog rata na ovim prostorima”, zaključio je Čubrilović.