BEOGRAD – Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sjednici Zaključak Savjeta za nacionalnu bezbjednost Republike Srbije od 25. februara, povodom situacije u Ukrajini.

Premijerka Srbije najavila je ranije da će na sjednici Vlade biti potvrđen stav Srbije o Ukrajini, naglasivši da pozicija Srbije nije laka, ali da će je Srbija principijalno braniti.

“To je politika koja štiti naše nacionalne interese i međunarodno pravo. Mi poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, ali tražimo da se poštuje naš. Čuvamo mir, ne uvodimo sankcije Rusiji jer nam nisu u interesu”, poručila je Brnabić tokom gostovanja u jutarnjem programu na TV Prva.

Ona je istakla da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine kao sto želi da se poštuje i teritorijalni integritet Srbije i ponovila da u skladu sa svojim vitalnim interesima neće uvoditi sankcije Rusiji i da će pred Savjetom bezbjednosti UN zastupati te iste stavove.

“Teški dani i teška vremena jesu pred nama, ali nama je najvažnije da radimo čuvajuci mir i stabilnost i bezbednost, da bismo nastavili da napredujemo”, istakla je premijerka.

Ona je dodala i da će Srbija nastaviti da razgovara sa svima, te da je ovo politika Srbije koja štiti nacionalne interese i poštuje principe međunarodnog prava navodeći šta je najznačajnije u tome. Ona je potvrdila da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji i da želimo da zadržimo našu vojnu neutralnost.

Brnabić kaže i da je svjesna da niko nije potpuno zadovoljan stavom Srbije, ni istok ni zapad, ali da je zaključak najbolji za Srbiju.