U pokušaju da se oporavi od najgore gledanosti svih vremena, Akademija filmskih umjetnosti i nauka odlučila je da proglašenje dobitnika Oskara u 8 kategorija(od ukupno 23 kategorije) neće biti emitovano tokom direktnog prenosa.

Tih 8 kategorija su: Oskar za najbolji kratki dokumentarni film, najbolju montažu, najbolju šminku/frizuru, najbolju originalnu muziku, za najbolju scenografiju, najbolji kratki animirani film, najbolji kratkometražni film i za najbolji zvuk, mada će obožavaoci videti dodelu nagrade za ovu i svaku drugu kategoriju koja se dodeljuje 27. marta 2022. godine, kada je dodjela Oskara i zakazana.

Ovih osam kategorija će umjesto toga biti podijeljene u Dolbi teatru sat vremena prije prenosa uživo, a zatim će biti montirane u direktan prenos, piše Hollywood Reporter.

Sve ovo je u pismu, koje je u utorak poslao članovima Akademije, pojasnio predsjednik Dejvid Rubin.

“Ceremonija uživo u Dolbi teatru počeće sat vremena ranije kako bi se predstavilo osam kategorija nagrada prije početka prenosa uživo. Te dodjele (Oskara) će potom uređivati naši kreativni i produkcijski timovi i biće neprimjetno presavijeni u emisiju uživo na televiziji”, – dodaje se u pismu.

U pismu se ponavlja da će “svi nominovani u kategorijama SVIH nagrada biti u etru i da će u direktnom prenosu biti prikazani, i da to govori o prihvatanju svih dobitnika”, prenosi “Daily Mail”.

“Svaki nagrađivani filmski stvaralac i umetnik u svakoj kategoriji i dalje će imati slavljenički ‘trenutak Oskara’ koji zaslužuju na sceni Dolbija, suočavajući se sa ushićenom publikom”,  dodaje se u pismu.

Prošlogodišnju dodjelu Oskara gledalo je “samo” 10,4 miliona gledalaca.