SARAJEVO – Događaji u Ukrajini pokazuju da je politika da BiH ostane izvan NATO integracija koju je vodila RS bila dobra, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva.

On je istakao da je za BiH najbolje da ne participira jer, kako je rekao, miješanje u te događaje ne bi bilo dobro ni za koga u BiH.

Dodik je rekao da RS neće pristati da se Rusiji uvedu sankcije, te je ponovio da je najbolje za BiH da ostane neutralna.  Što se tiče najave EU da će suspendovati 600 miliona evra projekata za izgradnju koridora Vc, Dodik je rekao da politka uslovljavajna nije ni održiva ni korisna.

“Tačno je da mi moramo da izgradimo koridor Vc i najveći dio toga jeste EU  finansiranje i dobra je stvar da je 40 odsto donacija EU. Ali ono što je loše je političko uslovljavanje”, rekao je Dodik.

Rekao je da Amerika može samo fizički da ga eliminiše i da ništa drugo ne mogu uraditi svojim sankcijama.

“Jedine sankcije koje bi na mene mogle da utiču je da mi ih srpski narod uvede na izborima”, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da niko ne treba da sumnja da će RS nastaviti svoju politiku, uprkos tih najavljenih mjera, koje mu je, kako je naglasio, prenio I evropski komesar za proširenje Oliver Varheji, odnosno da će biti uskraćena sredstva sve dok se predstavnici RS ne vrate u bh. Institucije.

“Poznato je pozicioniranje FBiH o tome a ja i mi u RS s druge strane ne možemo da dozvolimo bilo kakvu politiku koja bi ugrozila naše odnose s Rusijom”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da je bez odluke UN-a dozvoljeno bombardovanje Srbije i podrška nezavisnosti Kosova, te da to pokazuje neprinipijelni odnos Zapada.

Dodik je rekao da se ta neprincipijelnost pokazala u stalnom narušavajnu Dejtonskog sporazuma što je nazvao kršenjem međunarodnog prava.

Dodik je rekao da bi trebalo da se usljed tih događaja stavi fokus na ekonomiju, a posebno na činjenicu da, kako je rekao, Centralna banka ima 400 miliona evra više nego što ima emisiju konvertibilne marke.

On je rekao da će predložiti da se entiteti dogovore da se tih 400 miliona evra iskoristi za formiranje robnih rezervi.

“Veoma realna su očekivanja da će doći do nestašice nekih roba široke potrošnje i u tom smislu treba hitno reagovati”, rekao je on i dodao da će u skladu s svojim nadležnostima predložiti da se izmijene odgovarajući zakoni.

Dodik je rekao da će zbog događaja na istoku doći do rasta cijene nafte, a da će to prouzrokovati rast ostalih cijena, te da bi ovih 400 miliona evra moglo biti iskorišteno za stvaranje adekvatnih zaliha.

Dodik je rekao da će od Cetralne banke BiH tražiti da ukine pravo komercijalnih banaka da se na depozite javnih institucija plaćaju negativne kamatne stope. Rekao je da na taj način RS gubi veliki novac, umjesto da ima kamatu na svoje depozite.

Takođe je rekao da će tražiti da se osuđenicima koji su odležali zatvorske kazne a koji ponove krivično djelo automatski presudi dvostruka zatvorska kazna, te da je to praksa brojnih zemalja.  Takođe je rekao da se idalje zalaže za uvođenje diferencirane stope PDV-a.

Dodik je rekao da je Dom naroda BiH zaključio da Centralna izborna komisija BiH nije legalno izabrana, te da to predstavlja novu realnost, te da je treba staviti u legalne tokove.  Zaključio je da je teško predvidjeti hoće li biti izbora ili ne uz napomenu da su odnosi između Bošnjaka i Hrvata zakovani.

Rekao je da je najveća korupcija u BiH da je savjetnik bivšeg ministra bezbjednosti bio na direktnoj vezi s onima koji su se bavili prodajom droge.

Dodik je rekao da idalje nisu prestali razlozi zbog kojih je Narodna skupština RS donijela zaključke o neučestvovanju u odlučivanju u bh. organima jer je zakon o genocidu koji je nametnuo Valentin Incko idalje na snazi. Dodao je da će samo zbog teške ekonomske situacije predstavnici institucija RS učestvovati u donošenju odluka, kako ne bi došlo do još većeg ugrožavanja ekonomije.