BANJALUKA, PRIJEDOR – Potražnja za iznajmljivanjem stanova u Srpskoj je u porastu, a i u nekoliko gradova bilježi se rast kirija.

U agencijama za nekretnine koje se bave iznajmljivanjem stanova kažu da cijene variraju u zavisnosti od lokacije i površine stana, pa tako za garsonjeru u Bijeljini potrebno je izdvojiti 120 KM, dok luksuzni stan u Banjaluci košta i više od 1.500 KM.

Dragan Milanović, direktor Agencije “Remax” Banjaluka, ističe za “Nezavisne novine” da je došlo do rasta cijena zakupa stanova,  ali ne u znatnoj  mjeri.

“Razlog je što u Banjaluci ima dosta gradilišta i u tim novoizgrađenim zgradama se određen broj stanova kupuje kao druga investiciona nekretnina, a ne kao osnovna nekretnina za stanovanje”, kaže Milanović i ističe da se svakom novom gradnjom povećava ponuda.

“Povećana je potražnja za stanovima, centar grada traže i studenti i đaci, a pogotovo poslovni ljudi”, naglasio je Milanović i dodao da je znatan broj i stranaca koji u Banjaluci iznajmljuju stanove.

Što se tiče cijene stanova, kako kaže Milanović, najveća potražanje je za garsonjerama, koje koštaju oko 300 KM.

“Što se tiče stanova od 40 do 50 kvadrata u novim zgradama koje su modernije opremljene, njihov zakup iznosi oko 500 KM”, kazao je Milanović i istakao da na cijenu utiče i naselje u kojem se nalazi stan.

Kako je rekao, cijena luksuznijih stanova koji imaju oko 100 kvadrata i s garažom  iznosi i više od 1.500 KM na mjesečnom nivou.

Dragan Gruban, iz Agencije za nekretnine “Agent Enex” u Prijedoru i urednik Facebook stranice Dom.ba, za “Nezavisne novine” ističe da su kirije u porastu, pa tako garsonjera u centru grada u novogradnji košta 350 KM.

“Ranijih godina kirija je iznosila oko 200 KM, a sada imamo situaciju da su ovi stanovi dostigli  cifru i do 350 KM”, kazao je Guban.

Kako je rekao, kirija za dvosobne stanove, odnosno one od 60 kvadrata, ranije je iznosila oko 300 KM, a sada koštaju i više od 400 KM.

“Stan u Prijedoru za iznajmljivanje je jako teško naći jer građani iz Kozarske Dubice i Novog Grada zapošljavaju se u Prijedoru i onda ostaju i osnivaju porodice”, kazao je Gruban.

U Agenciji za promet nekretnina “Astra” Bijeljina ističu da ne bilježe preveliku potražnju za iznajmljivanjem stanova, ali i da je cijena ostala na prošlogodišnjem nivou.

“Cijene garsonjera koštaju od 120 do 150 KM, dok jednosobni stanovi koštaju od 250 do 300 KM”, kazali su iz ove agencije.

Mladi bračni par Sanja i Miloš Radić iz Kneževa plaćaju kiriju u Banjaluci od 450 KM za stan od 40 kvadrata plus režije koje iznose oko 150 KM, te razmišljaju da kupe stan u Banjaluci, ali kažu da su cijene paprene.

“Do novog stana sada možemo samo uz stambeni kredit, koji je danas veoma rizičan”, ispričao je ovaj mladi bračni par.