BEOGRAD – Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je glumica Sloboda Mićalović koja je govorila o ulozi u predstojećem filmu “Bilo jednom u Srbiji” i u predstavi “Alisa u zemlji strahova”.
Mićalović je rekla da je tema o kojoj govori “Bilo jednom u Srbiji” “vrlo korisna i nadasve neophodna”, jer se u filmu ne govori o nekom gradu u Engleskoj nego o Leskovcu u Srbiji, koji je između dva rata “mogao da parira nekom gradu u Evropi”. Prema njenim rečima, film govori o ljudima koji su imali vizije i bili spremni da promene kompletno istoriju svog grada, kao Cone, čovek koga su proglasili mrtvim, koji se vraća u Leskovac i okuplja one koji bi mogli da pomognu da se nešto pokrene. “Kad sam bila mala pamtim da su postojale žene koje je čaršija proglasila iz nekog razloga urokljivim.

I ta moja Ruška je žena urokljiva i usedelica živi sa majkom koja je jako problematična i dodatno je sputava”, rekla je glumica. Mićalović je istakla da joj je bilo inspirativno da u filmu oživi takvu ženu, zbog trenutka kada skupi hrabrost da pobedi sebe, svoje strahove i da se suprostavi čaršiji i slici koju je neko stvorio o njoj. Istakavši da joj je u “Bilo jednom u Srbiji” bilo jako zanimljivo da se vrati u epohu scenografijom i kostimima, a u Leskovac dijalektom, Mićalović je dodala da je jug Srbije “zaista specifičan, ima nešto posebno”.

“Kad se sećamo nečega to mnogo bolje zvuči i izgleda u sjećanju nego u realnosti U toj epohi vrlo je bilo teško svim tim ljudima da žive, da se probiju. Bio je rat, siromaštvo. Ništa nije bilo tako romantično,,ali kroz sećanja izgleda sa distance lepo”, ocjenila je glumica. Upitana da li voli igrati epohu, Mićalović je podsetila da je igrala mnogo takvih uloga i da ih zaista voli, i smatra da je glumačkim senzibilitetom, fiozionomijom i dušom bliža to periodu nego današnjoj ispraznosti. Govoreći o svojoj ulozi u predstavi “Alisa u zemlji strahova” Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Mićalović je ocijenila da je njena Kraljica Herc “još i fina za ono što se dešava u realnom životu”.

Prema njenim rječima, “surova je realnost” da mladu osobu sve više pokušavamo da sapletemo kada vidimo da možda ima potencijal da nas pregazi, umjesto da mu pomognemo, pružimo ruku i podjelimo iskustvo. “Komad je o tome koliko da god jurio tebe će vrijeme pobijediti. Vrijeme je glavni prijatelj i neprijatelj. Kad kaže u predstavi – bilo ti je dodjeljeno određeno vrijeme i baš sada je isteklo. Čovek upravlja sudbinom do određene tačke”, ocjenila je glumica. Mićalović je dodala da žene kakva je Kraljica Herc nikad nije voljela da vidi pored sebe. “Vlada kompletni haos. I muškarci su ugroženi i žene. I to je razlog zašto se ne snalazimo.

Moram podržati žene koje žele da budemo ravnopravne, ali kad kažemo ravnopravnost – koje su to granice?”, upitala je Mićalović. Prema njenim rječima, priroda žena i muškaraca je drugačija a “ključ je u poštovanju a ne da obaramo ruke, ko bi šta i koliko trebalo da uradi”. “Nama javnim ličnostima se nameće da moramo da znamo odgovor na neka pitanja. Postoje stručnjaci kao što su psiholozi, socijolozi, koji bi trebali da nam pomognu, i da nam daju odgovor”, dodala je glumica.