BANJA LUKA– Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković najavio je da će poslije praznika početi razgovori o povećanju plata u Republici Srpskoj, a sve bi trebalo da bude završeno do 1. jula.

-Pregovori kreću između resornih ministarstava i sindikata. Ono što se oni dogovore biće upućeno na Vladu, nakon čega ćemo ići u izmjene zakonskih rješenja po hitnoj proceduri – rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

Višković je naglasio da bi sve to trebalo da bude završeno do 1. jula da bi već junske plate bile uvećane.

-Mi imamo svoje kalkulacije, šta znači koji procenat povećanja, ali ne bi bilo korektno da sada govorim o tim podacima. Reći ću samo da su naš prvi prioritet zdravstveni radnici, a onda i radnici iz domena Ministarstva unutrašnjih poslova, obrazovanja i tako dalje – napomenuo je Višković.

Kad je riječ o povećanju minimalne plate u Srpskoj, Višković je rekao da to ne zavisi samo od Vlade, već da je to stvar Ekonomsko-socijalnog savjeta, kojeg čine i Unija udruženja poslodavaca i Savez sindikata.

-Vlada je tu da arbitrira ukoliko se oni ne mogu dogovoriti. Pružićemo priliku njihovim razgovorima, sve što se oni dogovore za Vladu će biti prihvatljivo- rekao je Višković i dodao da najniža plata u Republici Srpskoj ne zaostaje za platama u okruženju.

Kad je riječ o povećanju plata u realnom sektoru, Višković je podsjetio da Srpska ima Zakon o podsticajima koji je na snazi od jula 2019. godine.

-Taj zakon je iskoristilo gotovo 100.000 radnika i značajan broj poslodavaca. Više od 40 miliona KM smo kao podsticaj vratili na povećanje plata. Svi oni koji žele povećati plate svojim radncima mogu uz pomoć tog zakonskog rješenja – rekao je Višković.

Višković je istakao da je Republika Srpska u godini korone imala povećanje broja zaposlenih, a ne gubitak radnih mjesta.

-Mi smo u prošloj godini imala 1.890 radnika više nego u 2019. godini. Od 10. marta prošle godine do danas u Republici Srpskoj 2.618 radnika je više zaposleno nego što je ostalo bez posla – naveo je Višković.