BANJA LUKA – Direktor preduzeća “Autoputevi Republike Srpske” Dušan Topić izjavio je da ugovor o projektovanju i izgradnji auto-puta na Koridoru “Pet ce” kroz Republiku Srpsku, na pravcu od Rudanke do Putnikovog brda, predstavlja poseban izazov, jer podrazumijeva izgradnju dva tunela.

Nakon potpisivanja ugovora sa predstavnicima preduzeća “Integral inženjering”, Topić je novinarima u Banjoj Luci rekao da je ovo osmi ugovor, koji je ovo preduzeće potpisalo za izgradnju auto-puteva.

-Iza nas je 105 kilometara izgrađenih auto-puteva, koji su u funkciji. Možemo sa zadovoljstvom i ponosom reći da je iza nas dobar posao, da smo postigli dobre cijene, obezbijedili odličan kvalitet i ispoštovali sve rokove – rekao je Topić.

On je naglasio da će izgradnja dionice koridora od Rudanke do Putnikovog brda biti novo iskustvo i u profesionalnom i u stručnom smislu.

-Imamo neke objekte sa kojima se do sada nismo susretali, prije svega mislim na dva tunela, od kojih je jedan specifičan po dužini 1.600 metara, dok je drugi specifičan po tome što entitetska granica prolazi kroz tunel, pa će to biti i administrativni izazov u saradnji sa kolegama iz „Autocesta` Federacije BiH” -naglasio je Topić.

On je napomenuo da pored tunela izazov predstavlja i veliki zasjek sa potpornom konstrukcijom.

-Sve to znači da ćemo imati šta i da učimo i da se dokazujemo u ovom projektu. S ovim ugovorom završavamo priču sa južnim krakom Koridora Pet ce i sada se u punom kapacitetu okrećemo prema Srbiji u pripremi projekata – rekao je Topić.

On je dodao da se to prije svega odnosi na nastavak već izgrađenog auto-puta, dionicu od Tovire do Vukosavlja, 35 kilometara Koridora “Pet ce”, a projekat se priprema sa Evropskom investicionom bankom.

-Nakon toga, imamo tri lota do Rače, gdje nam je za ovu godinu prioritet da ugovorimo i počnemo sa radovima na prvoj dionici od Rače do Bijeljine. To je prioritet iz prostog razloga što se radovi na mostu Rača već izvode i ne želimo da dozvolimo da most bude završen, a da mi nismo ni počeli – naglasio je Topić.

Direktor “Integral inženjeringa” Slobodan Stanković istakao je da je danas potpisan vrlo značajan ugovor, čijom realizacijom ova kompanija može podignuti svoj tehnološki nivo. On je naveo da ova kompanija zapošljava oko 2.000 radnika, da rade na poslovima u Sjevernoj Makedoniji, Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj i BiH, te da imaju ugovorenih poslova vrijednih 300 miliona evra.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je značaj izgradnje auto-puta na Koridoru Pet ce kroz Republiku Srpsku, na pravcu od Rudanke do Putnikovog brda, da bi se nastavio investicioni ciklus, rast BDP-a i razvoj ekonomije u Srpskoj, te izrazio zadovoljstvo što će izvođač radova biti domaća firma.

Višković, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora o projektovanju i izgradnji ovog dijela auto-puta, rekao je da će to omogućiti i rast javne potrošnje i kvalitetniji život građana u Srpskoj.

On je čestitao potpisnicima ugovora predstavnicima preduzeća “Autoputevi Republike Srpske” i “Integral inženjering” finalizaciju posla, te naveo da je tender za izvođača radova rađen prema procedurama EBRD-a, kao i da je izbor izvođača bio u njihovoj nadležnosti. Višković je izrazio zadovoljstvo što je posao izvođača radova dobila domaća firma, iako su na tenderu učestvovale i svjetske kompanije iz Turske, Kine i drugih zemalja.

-Kompanija „Integral inženjering“ se već referisala da radi mostove i puteve i u zemljama u okruženju. Za Srpsku je veoma bitno da ima kompaniju koja može da se rame uz rame nosi sa ostalim svjetskim i evropskim kompanijama – rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, nakon prvomajskih i vaskršnjih praznika, biće ubrzane procedure i na potpisivanju ugovora za izvođenje radova na auto-putu od Rače prema Bijeljini da bi i ta investicija mogla da počne.

Ugovor o projektovanju i izgradnji auto-puta na Koridoru Pet ce kroz Republiku Srpsku, na pravcu od Rudanke do Putnikovog brda u Banjoj Luci su potpisali direktor “Autoputeva Republike Srpske” Dušan Topić, vršilac dužnosti izvršnog direktora za tehničke poslove ovog preduzeća Milenko Dakić i direktor “Integral inženjeringa” Slobodan Stanković.

Ugovorena vrijednost radova je 93.719.409 evra, rok za završetak je tri godine, a projekat će biti finansiran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj, kao i bespovratnim sredstvima Evropske unije, preko Investicionog fonda za Zapadni Balkan u iznosu od preko 38 miliona evra.

Riječ je o dionici dugoj oko šest kilometara, koju karakteriše nekoliko zahtjevnih objekata, kao što je most preko rijeke Bosne, vijadukt, nadvožnjak, usjek i dva tunela.Potpisivanju ugovora prisustvovali su predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar saobraćaja i veza Srpske Nedeljko Ćorić, a potpisnicima ugovora čestitao je i srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.