BEOGRAD – Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je izuzetno važna saradnja Srpske i Srbije i da je to možda najprirodnija veza u političkom, ekonomskom i uopšte društvenom smislu, te da je ugodno znati da je uvijek moguće osloniti se na Srbiju.

Cvijanovićeva je navela da je, u okviru cijelog niza konkretnih projekata i vidova saradnje, posebno važna činjenica da Srpska i Srbija već nekoliko godina zajednički obilježavaju određene značajne datume njihove prošlosti.

-Mislim da je to samo dodatni način da se više zbližimo, ali isto tako i da pokažemo koliko postoji i funkcioniše to naše zajedničko i djelovanje i jedinstvo – istakla je Cvijanovićeva u obraćanju povodom obilježavanja Dana Republike Srpske i dana kada je donesen prvi Ustav Republike Srpske.

Ona je naglasila da je za Republiku Srpsku važno da se Srbija razvija, jer su njeni snaga i moć uvijek garancija i za Republiku Srpsku da živi u miru i da može da se razvija i da ima nekoga na koga može da se osloni.

-Moram reći da je ugodno znati da uvijek imate Srbiju na koju možete da se oslonite. U brojnim situacijama Srbija je pomogla Republici Srpskoj na različite načine – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila na realizaciju različitih projekata, koje je pomogla Srbija, te dodala da je važno i međusobno političko razumijevanje.

-Važno je uvijek znati da možemo računati jedni na druge. Mislim da je to možda najveći politički, ali i neki ljudski i društveni kapital koji imamo u svojim rukama – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ponovila da je veza Srpske i Srbije prirodna i da ne može biti prirodnija, te da je pitanje opredjeljenja da se to jača i u budućnosti.

-Naravno, imajući različite ambicije i planove da se integrišemo na svaki mogući način, da radimo zajedno i u sferi privrede, ali isto tako da sve što do sada imamo na zajedničkom terenu, ćemo produbljivati u budućnosti – rekla je predsjednik Srpske.

Ona je istakla da je zaista srećna, prvo zato što vidi brojne uspjehe Srbije i što vidi da se Srbija pozicionirala ne samo kao najvažnija zemlja regiona, nego i kao zemlja koja može da parira i da prati neke današnje trendove u Evropi.

Cvijanovićeva je dodala da je dovoljno osvrnuti se na situaciju u vezi sa vakcinama protiv virusa korona, te da u Srpskoj budu srećni i zadovoljni što je Srbija ta koja je stalno u vrhu evropskih zemalja koje uspijevaju da se najuspješnije bore i protiv virusa, ali i da obezbijedi svom stanovništvu ono što mnoge evropske zemlje i članice EU nisu uspjele.

Ona je rekla da je za Republiku Srpsku važna jaka Srbija, ali i da je isto tako sigurna da je za Srbiju važna i jaka i stabilna Republika Srpska.

-I zbog toga mi zajedno radimo i opredijeljeni smo da jačamo našu stabilnost, ali i da sve naše generacije koje će doći u budućnosti, i mi sami, razvijamo i stvaramo pretpostavke da se one razvijaju u miru i stabilnosti – rekla je Cvijanovićeva.

Premijer Srbije Ana Brnabić čestitala je svima u Republici Srpskoj dan kada svi zajedno, sa Srbijom, obilježavaju 29 godina od donošenja prvog Ustava Republike Srpske, te ocijenila da jedinstvo Srbije i Srpske nikada nije bilo upitno.

-Izuzetno je važno i značajno što smo počeli zajedno da obeležavamo naše nacionalne praznike – rekla je Brnabićeva.

Ona je ocijenila da je to jedinstvo institucionalizovano od 2014. godine kada je Aleksandar Vučić postao prvo premijer Srbije, a onda se nastavilo kada je postao i predsjednik Srbije.

Prema njenim riječima, Srbija i Srpska zajedno obilježavaju važne datume, imaju saradnju na djelu u okviru različitih zajedničkih projekata.

-Konačno imamo i jedan zajednički praznik, ne samo Srbije i Srpske, nego i svih Srba gde god živeli, a to je 15. septembar, Dan nacionalnog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. I ove godine ćemo ga adekvatno obeležiti. Videćemo kako će to moći zbog epidemije virusa korona – dodala je Brnabićeva.

Ona je istakla da sve ovo povezuje Srbiju i Srpsku, koje zbog toga ne treba da se izvinjavaju i stide, jer je sve to značajno za srpski narod i samo ga čini jačim.

-A to je i na korist svih ostalih na Balkanu, zato što jedino svi mi, jaki, zadovoljni i stabilni, možemo da obezbedimo drugačiju i bolju budućnost za sve građane na ovom području – naglasila je Brnabićeva.