BANJA LUKA – Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić nada se da bi krajem ove sedmice mogla da počne vakcinacija sa 20.000 doza iz drugog kontingenta ruske vakcine, koja je danas dopremljena u Banjaluku.
Šeranić je istakao da je ovih 20.000 doza namijenjeno za zdravstvene radnike i staračke domove, kako bi se završio ciklus vakcinacije započet dijelom iz prvog kontingenta vakcina u Republici Srpskoj, a dijelom kroz vakcinaciju u Srbiji.

-Shodno tome, zatvorićemo prvu kategoriju po planu vakcinacije stanovništva koje treba da se vakciniše i imati određene količine doza, koje ćemo usmjeriti prema licima, prije svega, starijim od 65 godina, odnosno sa različitim vrstama hroničnih oboljenja – rekao je Šeranić novinarima nakon dočeka drugog kontingenta ruske vakcine.

Prema njegovim riječima, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske koordinisaće cijeli proces, zajedno sa zdravstvenim ustanovama.

-I ova doza po interventnom uvozu mora ići u kontrolu kvaliteta serije u Agenciju za lijekove BiH, nakon čega će vakcina biti spremna za upotrebu i biće distribuisana zdravstvenim ustanovama – poručio je Šeranić.

Resorni ministar je istakao da sa ovim Republika Srpska ulazi u masovniju vakcinaciju, s ciljem da se što brže vakciniše što je moguće veći broj lica.

-Riječ je o 20.000 doza prve komponenete za 20.000 osoba, tako da imamo najave da će u bliskom periodu stići druga komponenta za revakcinaciju. To je sličan princip kako radi i Srbija. Cilj je što prije krenuti u vakcinaciju, a da nakon toga dolaze one količine potrebne za revakcinaciju – objasnio je Šeranić.

Šeranić je naglasio da bi prema najavama u toku naredne sedmice trebalo da dođe i druga komponenta, te da su to stvari koje se dogovaraju sa proizvođačem.

-Nadam se da ćemo krajem sedmice krenuti u korištenje ovih doza, a revakcinacija ide minimalno 21 dan nakon vakcinacije – objasnio je Šeranić.

Do sada su, tvrdi Šeranić, 2.626 lica vakcinisana u Srbiji i 970 lica u Republici Srpskoj, što je ukupno oko 3.500 lica. Kad je riječ o vakcinama iz sistema “Kovaks”, Šeranić je naveo da je za sutra u 13.00 časova predviđeno da se održi sastanak sa predstavnicima kompanije “Fajzer”.

-Za „Kovaks“ je značajan prvi kvartal 2021. godine, odnosno u martu bi trebalo da dođu određene količine iz ovog sistema nabavke. Očekujem da će „Kovaks“ odgovoriti našim zahtjevima, jer smo na vrijeme ispunili sve naše obaveze, te ne vidim razloga da se to ne realizuje – rekao je Šeranić.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić dočekali su danas u Banjој Luci drugi kontingent od 20.000 doza ruskih vakcina protiv virusa korona “sputnjik ve”.

Vakcine su dopremljene u prostoprije banjolučke kompanije “Krajina grupa” nakon što su sinoć stigle na beogradski aerodrom “Nikola Tesla”.