BANJA LUKA – Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović poručio je da Srpska neće i ne može obilježavati 1. mart i da njen potpredsjednik Ramiz Salkić svojim izjavama samo “potpaljuje vatru i muti vodu”.

Čubrilović je ponovio da je jasan stav Srpske i njenih zvaničnika da 1. mart ne može biti datum koji Republika Srpska obilježava, imajući u vidu šta je i do čega je sve taj datum doveo.

On je ocijenio kako u najmanju ruku nije korektna priča bošnjačkih zvaničnika da se taj dan obilježava na prostoru Srpske.

“Potpredsjednik Srpske Ramiz Salkić, koji godinama živi od Republike Srpske, prima platu od građana Srpske, njenih poreskih obveznika, ne doprinosi stabilizaciji neophodnoj na ovim prostorima na način kako se ponaša prema njoj – rekao je Čubrilović.

Takođe, dodao je, ne doprinosi mirnom rješavanju problema, kojih evidentno ima, ali je naglasio da su dijalog, razgovor i kompromis nešto što je svima potrebno u BiH, dok Saklić “potpaljuje vatru i muti vodu”.

-Nije dobro da na taj način pristupamo, čak i kada je u pitanju obilježavanje praznika. Poznato je da BiH nije mogla da donese zakon o praznicima i prema tome praznike obilježavaju svi na onaj način kako ih doživljavaju. Za nas je, bez obzira na zvanične stavove, 9. januar praznik, kojeg će Srpska uvijek obilježavati, a neće nikakav 1. mart – naglasio je Čubrilović.

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić je prisustvujući u Banjoj Luci obilježavanju 1. marta rekao da se ovaj praznik treba obilježavati u svakom gradu, te pozvao na novi pristup i promjene u budućnosti koje će omogućiti opstanak i dodatni povratak Bošnjaka za koje je rekao da su “diskriminisani u Srpskoj”.