BEOGRAD – Opoziciona Demokratska stranka Srbije najavila je da će ponovo Skupštini Srbije podnijeti prijedlog rezolucije o genocidu Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata.

Uz napomenu da je DSS već dva puta, 2016. i 2018. godine, podnosila ovakav prijedlog, predsjednik stranke Miloš Jovanović smatra da ne postoji nijedan opravdan razlog, zbog kojeg genocid izvršen u NDH ne bi bio institucionalno osuđen.

-Činjenica je da se zločinu genocida izvršenog u NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima ne poklanja dužna pažnja u Srbiji, a da se u susednim državama na čijem tlu je genocid izvršen o njemu ne govori ili se istorija falsifikuje – upozorio je Jovanović.

On je u saopštenju istakao da je Srbija dužna da institucionalnom osudom genocida, donošenjem rezolucije u Skupštini, ispuni dug prema ustaškim žrtvama.

-Bilo kakva primerena obeležavanja i podsećanja na stradanje srpskog naroda, iako neophodna, takav čin ne mogu da zamene – smatra Jovanović.

DSS je uvjeren, dodao je Jovanović, da do pomirenja među narodima bivše Jugoslavije, u ovom slučaju srpskog i hrvatskog, kao preduslova trajnog mira i stabilnosti na ovim prostorima, može da dođe samo ukoliko se istorijske činjenice ne falsifikuju, žrtve zločina genocida ne zaborave, a zločinci ne opravdavaju.

-Zato smo uporni u nastojanju da Narodna skupština donese odgovarajuću rezoluciju, a budući da u njoj DSS nema poslanike, ostavljamo na volju narodnim poslanicima sadašnjeg saziva da je, kao ovlašteni predlagači, predlože za raspravu i odlučivanje – naveo je Jovanović.