BANJA LUKA, 21. OKTOBRA – Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić pozvao je građane da smanje broj kontakata i na taj način zaštite svoje i zdravlje svojih najbližih, ukazavši na obavezno nošenje maski.

Nakon sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije, Radojičić je istakao da je obavezno korištenje maski za sva lica u svim zatvorenim prostorima.

-Svaki službenik u javnim ustanovama, kao i zaposleni u uslužnim djelatnostima dužan je odbiti uslužiti svako lice koje ne nosi masku, a kontroli organi dužni su mu izreći kaznu – rekao je Radojičić.

Kad je riječ o nošenju maske na otvorenom, Radojičić je podsjetio da je Republički štab za vanredne situacije juče donio zaključak, kojim ta mjera od danas postaje obavezna.

-Kada je riječ o boravku u zatvorenom, sve javne ustanove i preduzeća dužni su ograničiti broj lica u skladu sa preporukama i omogućiti održavanje fizičke distance od dva metra – objasnio je Radojičić.

On je naglasio da je donesena mjera stroge kontrole bilo kakvih posjeta domovima za stara lica, te da se starijim licima preporučuje što manje kretanje na javnim mjestima. Radojičić je napomenuo i da je preporučena obustava svih javnih organizovanih okupljanja.

-Nismo se odlučili za zabranu javnih okupljanja zbog mogućih političkih tumačenja. A svaki politički subjekat mora biti odgovoran prema građanima kad je riječ o organizovanju predizbornih skupova – rekao je Radojičić.

On je istakao da će narednih dana biti održani sastanci sa nadležnim organima, kako bi se utvrdilo na koji način organizovati izborni proces u datim okolnostima. Radojičić je naveo da je kontrolnim organima naloženo da kontrolišu sve ugostiteljske objekte, te da će oni objekti u kojima se utvrdi bilo koji od prekršaja, biti kontrolisani svakodnevno.

-Nalaže se masovna organizovana dezinfekcija svih javnih zatvorenih ili korištenih prostora. Gradska vlast će organizovati i finansirati masovnu dezinfekciju narednih sedam dana i to u javnim ustanovama, gradskoj upravi, predškolskim ustanovama, na područijima dječijih igrališta i sportskih terena, u domovima za stare i djecu, u dnevnim centrima, na javnim saobraćajnicama i u zajednicama etažnih vlasnika – naglasio je Radojičić.

Kada je riječ o privredi, trgovini, ugostiteljstvu, zanatstvu, frizerima, fitnes centrima i teretanama, Radojičić je rekao da im se nalaže da u sopstvenoj organizaciji ili angažovanjem profesionalnih lica do ponedjeljka obave dezinfekciju.

Radojičić je istakao da je evidentno izrazito pogoršanje epidemiološke situacije, jer je značajno povećan broj oboljelih, što je napregnulo primarnu zdravstvenu zaštitu i kapacitete Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/. Radojičić je naveo da ciljevi Štaba za vanredne situacije ostaju isti.

-Prvi je očuvanje života ljudi, odnosno što manje fatalnih ishoda, drugi je očuvanje zdravlja stanovništva, naročito ugroženih grupa, a treći minimizacija ekonomskih i socijalnih posljedica epidemije – poručio je Radojičić.

Radojičić je dodao da cilj mora biti da se sačuva što veći broj radnih mjesta i da se što manji broj ljudi socijalno ugrozi.

Direktor Doma zdravlja Banja Luka Nevena Todorović izjavila je da je u izolaciji 1.619 osoba, dok je aktivan 1.001 slučaj.

-Podaci su izuzetno zabrinjavajuć,i ako imamo u vidu da se sa virusom borimo od marta. Apelujemo na građane da povećaju nivo odgovornosti, jer svako pogoršanje situacije predstavlja dodatni pritisak na zdravstveni sektor i može imati nesagledive posljedice – dodala je Todorovićeva.