BANJA LUKA, 21. OKTOBRA – Bivši vršilac dužnosti direktora “Puteva Republike Srpske” Nenad Nešić ispitan je danas u svojstvu osumnjičenog u prostorijama Uprave kriminalističke policije po naredbi Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka u okviru istrage da je počinio krivična djela zloupotreba službenog položaja i neizvršenje sudske odluke, saznaje Srna.

Prijavu protiv Nešića, prema nezvaničnim saznanjima Srne, Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka podnijela je Kancelarija za razmatranje žalbi BiH u vezi sa postupkom javnih nabavki za zaštitu i redovno održavanje regionalnih i magistralnih puteva iz oblasti jedan.

Prijava je podnesena u januaru ove godine i već duži vremenski period radilo se na ovom predmetu. Prema saznanjima Srne, Nešić je na tenderu prihvatio ponudu preduzeća, koja je bila skoro 12 miliona KM veća, odnosno iznosila je 26 miliona KM, dok je druga ponuda, koju je on odbio iznosila 14 miliona KM.

Za vrijeme žalbenih i upravnih postupaka, firme koje su izvodile radove iz ugovora koji su bili predmetom rješavanja u navednim postupcima a za koje radove su ispostavljali privremene situacije plaćanje je odobravao direktor “Puteva” Nenad Nešić iako je znao da prema odredbama Zakona o javnim nabavkama BiH nije mogao ni zaključiti niti realizovati ugovor o javnim nabavkama radova sve dok ne budu iscrpljene sve mogućnosti za žalbe ponuđača u upravnom postupku ili tužbe u upravnim sudovima te donesene konačne odluke.

Iz do sada prikupljene dokumentacije i utvrđenih činjenica proizilazi sumnja da je Nešić počinio krivično djelo zloupotreba položaja odgovornog lica i neizvršenje sudske odluke, saznaje Srna.

Prema saznanjima Srne, Nešić se u prostorijama Uprave kriminalističke policije MUP-a Srpske pojavio sa braniocem, ali se nije izjasnio o krivici, navodeći da nije spreman, jer je nedavno primio poziv za saslušanje.

Za sarajevsku televiziju N1 Nešić je rekao da izjavu nije dao, da se saslušanje nije desilo, ali da će je dati nadležnom Tužilaštvu.

-Potpuno vjerujem institucijama – kratko je rekao u telefonskom razgovoru.

U MUP-u su Nenada Nešića trebali saslušati zbog dva krivična djela – zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja, te iznuda. Dva okružna tužilaštva potvrdila su N1 da predmeti protiv Nešića postoje, jedan je star nekoliko mjeseci, drugi čak dvije godine.  Izvještaje o krivičnom djelu je u oba slučaja dostavio MUP RS.

-Okružno javno tužilaštvo Banja Luka dana 25.02.2020.godine, donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv Nenada Nešića, zbog krivičnog djela Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 315. stav 4. u vezi sa stavom 1. i 2. KZ RS. S obzirom da se predmet nalazi u fazi istrage, više informacija ne možemo saopštiti – rekli su za N1 iz OJT Banja Luka.

Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu takođe je za N1 potvrdilo da je protiv Nenada Nešića, dojučerašnjeg vršioca dužnosti direktora JP “Putevi RS” Banja Luka, podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu dana 12.10.2018. godine od strane Policijske Uprave Istočno Sarajevo.

-U gore navedenom Izvještaju, imenovani se sumnjiči da je počinio krivično djelo Prinuda iz člana 14 I . stav 1 . Krivičnog zakonika Republike Srpske. Trenutno se preduzimaju sve potrebne mjere i radnje, koje su propisane Zakonom o krivičnom postupku Republike Srpske, a u cilju dokazivanja gore navedenog krivičnog djela. Nakon prikupljana svih relevantnih dokaza i činjenica u vezi sa ovim predmetom, postupajući tužilac će donijeti tužilačku odluku – navodi se u odgovoru OJT Istočno Sarajevo.

U tužilaštvima u Republici Srpskoj postoji više krivičnih prijava protiv funkcionera DNS na određenim funkcijama. Kako je potvrđeno u OJT Banja Luka, vodi se istraga protiv prijavljene Daliborke Kerezović, direktorice Šumskog gazdinstva „Oštrelj“. Predmet se nalazi u radu i u fazi je provjera, sve zbog krivičnog djela Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja iz člana 315. KZ RS.

Inače, Kerezovićeva je jedna od DNS-ovaca koja je, kako prenose mediji, odlučila da ostane uz raniju odluku DNS i podrži SNSD kandidate na lokalu, te je tako za sada izbjegla smjenu sa direktorske funkcije. DNS-ovim lokalnim odborima danas u 15 časova ističe rok za opredjeljenje o podršci na lokalnim izborima, a konačnu odluku donijeće Predsjedništvo stranke u narednih par dana.