DNS-u slijedi još jedno cijepanje, koje bi nekad jaku stranku moglo da dovede do potpunog gašenja ili minornog uticaja na političkoj sceni. Odluku rukovodstva stranke da ode u opoziciju, veliki broj funkcionera i članova ne podržava.

Кrenimo redom. U Izbornoj jedinici jedan, prijedorska regija, na strani Nešića je Gradski odbor Prijedor, koji je već duže nezadovoljan odnosima u koaliciji. Naime, radi se o odboru, koji je slovio za najjači u Republici Srpskoj, iako kad se bolje analizira i nije tako.

Prijedorski odbor važio je za odbor, koji je imao više od stotinu izabranih i imenovanih funkcionera od BiH nivoa do lokala, a poznata je i činjenica da su „tri autobusa DNS-ovaca dolazila ujutro u Vladu na posao“.

Tako je prijedorski odbor na zadnjim izborima osvojio nešto više od 12 hiljada glasova, što i nije neki rezultat i manje je od Banje Luke, iako je Prijedor godinama pokušavao da Banju Luku minira i da se politika države vodi „u maloj roštiljnici kod Prijedora uz miris rakije i crvenog luka“.

Dubički odbor čeka razvoj događaja, baš kao i Novi Grad.

U Izbornoj jedinici 2 stanje je još nejasnije. Naime, Dane Malešević je čvrsto za opoziciju dok Đorđo Кrčmar želi ostanak u vlasti, jer je zbog vlasti došao u DNS upravo iz SDS-a. Laktaški odbor na čelu sa Sašom Panićem želi da ostane u vlasti i ne slažu se sa odlukama vrha stranke, dok je odbor u Srpcu opoziciono nastrojen i želi da bude lider u opoziciju.

U regiji Banja Luka, banjalučki odbor podržava koaliciju sa SNSD-om na nivou lokala, baš kao i odbor u Mrkonjić Gradu i Кotor Varošu, čelinački odbor na čijem čelu je Željko Dubravac je isključivo uz Nenada Nešića i nalaze se u sukobu sa SNSD-om.

Regija Posavina, na čijem čelu je Siniša Nikić ne podržava odluke Nenada Nešića, baš kao i regija Bijeljina, dok dobojska regija ni sama ne zna šta će. Javno podržavaju Nešića, a tajno pregovaraju sa SNSD-om.

Regija Zvornik čeka rasplet događaja, a sam DNS je u ovoj regiji je vrlo slabo pozicioniran u biračkom tijelu. U sarajevsko-romanijskoj regiji većina je uz Nešića, ali se vode i tajni razgovori sa nekim istaknutim članovima DNS-a da otkažu podršku Nešiću.

U Hercegovini uz Nešića je za sada samo odbor u Bileći, dok ostali čekaju razvoj događaja. Iako se Nešić upisao u Sud kao ovlašteni predstavnik DNS-a, moguće je da mu mandat bude kratkog daha. Ognjen Tadić, mudro kao i uvijek, čeka svoju šansu. (banjaluka.net)