Vlada Republike Srpske prihvatila je informaciju o nacrtu sporazuma o međusobnim pravima i obavezama radi realizacije Okvirnog ugovora za nabavku lijeka “remdesivir” za tretman pacijenata oboljelih od virusa korona, kojim je predviđeno da do kraja godine bude obezbijeđeno 1.100 doza ovog lijeka na mjesečnom nivou, za šta će biti izdvojeno 1,5 miliona KM.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić rekao je da će doze lijeka biti dostavljane sukcesivno.

-Nakon što dobijemo doze lijeka one će biti dostavljane zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj, Brčko distriktu i Federaciji BiH – rekao je Šeranić novinarima nakon sjednice Vlade.

On je istakao da je riječ o aktivnostima u BiH u okviru kojih je uključena i Republika Srpska posredstvom predstavnika, a što se odnosi na učešće u zajedničkoj nabavci navedenog lijeka.

-Nacrtom sporazuma regulišemo odnos unutar BiH, odnosno kada je riječ o aktivnostima različitih ministarstava, među kojima je i Ministarstvo civilnih poslova i nadležna ministarstva u Srpskoj i FBiH i Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH – rekao je Šeranić, izrazivši nadu da će sve zatražene doze biti dostavljene Republici Srpskoj i BiH, što zavisi od Evropskog centra za kontrolu bolesti.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji, Šeranić je ocijenio da je u cijeloj Evropi zabilježen veliki porast broja zaraženih od virusa korona, a ne samo na području Balkana.

-Više nema klastera, virus je u zajednici, prenosi se u njoj i to je ta četvrta faza, kada kroz epidemiološka ispitivanja i istraživanja govorimo da li jeste ili nije u vezi sa nekim pojedinačnim slučajem ili događajem – rekao je Šeranić.

On je napomenuo da su već bila upozorenja o mogućem povećanom širenju virusa korona, jer je došao period hladnih dana, kada se više boravi u zatvorenom prostoru, te da je pojava skoka broja zaraženih u vezi sa dolaskom perioda povećanog prenosa respiratornih infekcija.

Kada je riječ o održavanju lokalnih izbora, Šeranić kaže da skok broja zaraženih, ukoliko se sprovode epidemiološke mjere, ne mora da utiče ni na šta, pa ni na održavanje izbora.

-Zato smo u prethodnom periodu nastojali da donesemo određene mjere, ispratimo kvalitet tih mjera i da suzimo mogućnost pojave, odnosno da omogućimo da zajednica funkcioniše – rekao je Šeranić.

Govoreći o kadrovskim rješenjima, Šeranić je rekao da na sjednici Vlade nije bilo značajnijih aktivnosti po tom pitanju, nego da je bilo riječi o produženju statusa onih koji se nalaze na pozicijama vršilaca dužnosti.