Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija razgovarao je danas posredstvom video-linka sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem o aktuelnoj situaciji u BiH izazvanoj pandemijom kovid-19, te o ekonomskim i političkim temama u zemlji i regionu, u svjetlu evropskih integracija.

-Predsjedavajući Tegeltija izrazio je zahvalnost za podršku koju je Evropska unija pružila BiH u borbi protiv pandemije virusa korona, te istakao važnost kontinuiranog angažmana EU u jačanju političkih i ekonomskih veza u regionu Zapadanog Balkana – saopšteno je iz Savjeta ministara.

Tokom razgovora, predsjedavajući Savjeta ministara ukazao je na značaj regionalne i multilateralne saradnje, kao i na potrebu veće solidarnosti i zajedničkog djelovanja u borbi protiv pandemije, istakavši da nijedna zemlja nije bezbjedna i zaštićena od širenja pandemije, gubitka ljudskih života i devastirajućih ekonomskih posljedica.

-Sagovornici su zajednički ukazali i na neophodnost što hitnijeg završetka pregovora za Makrofinansijsku podršku Evropske komisije – ističe se u saopštenju.

Evropski komesar za proširenje izrazio je spremnost EU za dodatnu podršku zdravstvenom sektoru u BiH, a u skladu sa iskazanim potrebama, te upoznao predsjedavajućeg Savjeta ministara o Ekonomskom i Investicionom planu za Zapadni Balkan koji će Evropska komisija predstaviti na jesen, sa ciljem pružanja dugoročne podrške ekonomskom oporavku i približavanju regiona Evropskoj uniji.

– Ovaj plan bi trebalo da ubrza rast i stvori nova radna mjesta u regionu, što predstavlja i dio napora za oporavak od pandemije, a fokusiraće se na infrastrukturne projekte iz raznih oblasti od značaja za građane, kao što su energetika, transport, zaštita životne sredine i slično – naglašava se u saopštenju.

Govoreći o evropskom putu BiH, predsjedavajući Tegeltija je isatakao da je fokus rada Savjeta ministara, uprkos izazovima nastalim kao posljedica pandemije kovid-19, usmjeren ka perspektivi sticanja statusa kandidata i otvaranja pristupnih pregovora o članstvu u EU.

Predsjedavajući Savjeta ministara naglasio je aktivan pristup Savjeta ministara u rješavanju evropskih pitanja, istakavši da je ključ procesa evropskih integracija u poštovanju primjene mehanizma koordinacije, zasnovanom na ustavnim nadležnostima svih nivoa vlasti i uz puno uvažavanje Dejtonskog sporazuma.