Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je epidemija virusa korona pokazala da je BiH potpuno nepotrebna i da su glavni faktor bile entitetske vlasti.

Dodik je ponovio da neke sitne koristi izvlače tek strani službenici koji stvaraju privid da potpuno neuspješnu zemlju održavaju uspješnom.

“Ne mogu te činjenice da se zamažu pričom o dalekim i neizvjesnim evropskim integracijama. Državu integrišu ljudi, a oni su ovdje veoma dezintegrisani”, rekao je Dodik za “Politiku”.

Kao primjer izmještene logike tipične za prilike u BiH, Dodik je izdvojio objašnjenje američkog ambasadora za uvođenje sankcija njemu kao lideru SNSD-a.

“Američki diplomata je rekao da su mi one uvedene jer sam sprovodio izvorni Dejtonski sporazum, onako kako je napisan, što je protiv funkcionalne BiH i antidejtonski”, precizirao je Dodik.

On je ocijenio da je činjenica da postoji Republika Srpska, koja I te kako može bez BiH, ali ne i obrnuto, te istakao kako će Srpska učestvovati u dogovorima o kretanju ka EU.

“Zapad ovdje želi mir i da sprovodi neku svoju koncepciju, obračunavajući se sa onima koji nisu njihovi sljedbenici, a podržavajući one koji to jesu. To onda zamotaju u priču o EU, pa nam pošalju 14 nesprovodivih zahtjeva”, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, ako je Evropska komisija među zahtjeve uvrstila i taj da se nivo BiH mora ovlastiti da za evropska pitanja donosi obavezujuće odluke, ako o tome nema dogovora entiteta ishod tih evrointegracija je unaprijed veoma dobro poznat.

“Bošnjaci će na tome insistirati, pa će takva atmosfera onda pogodovati i onima koji se sve češće neskriveno hvale bosanskim nacionalizmom. Kada ih pitate šta je to, odgovaraju – upravljanje Bosnom na dobrobit svih. Istorija je pokazala da je to nemoguće”, rekao je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

Kada je riječ o odnosima u BiH i prioritetima nakon imenovanja, kojima je okončano uspostavljanje vlasti u skladu sa rezultatima izbora 2018. godine, Dodik je ponovio da sve to samo svjedoči o neuspjehu BiH, da je to zemlja koja se drži pod moranjem.

“Dva od tri naroda koji žive u njoj ne žele ovakvu BiH. Ne žele je ni muslimani. Oni sanjaju neku svoju BiH, kao da su dominantni gospodari Mostara ili Banjaluke što unosi probleme. Ako u izvornom bošnjačkom identitetu postoji neka osobina, to je želja za dominacijom”, istakao je Dodik.

On je rekao da kod Bošnjaka svi zagovaraju isto i da su svi složni u zalaganju za tobož građansku opciju, bez obzira na to da li su na krajnjoj ultradesnici, ljevici ili je riječ o “kosmopolitskim” profesorima.

Dodik je rekao da je poznato šta pod tim misle, te dodao da je to podvala Srbima i Hrvatima.

On je napomenuo da su Srbi potpuno svjesni da su kao narod redukovani, te podsjetio da ih gotovo nema u Hrvatskoj, a da teritorija duboke Krajine, oko Drvara i Glamoča, postoji kao panetnički srpski prostor.

Kada je riječ o NATO-u, Dodik je rekao da “ako postoji išta da nije nedorečeno, to je stav Srpske o NATO-u” i da u taj vojni savez ne žele ni vlast ni opozicija.

Čak i kada bi Srpska računala na ono što oni zovu dobrobitima članstva, Dodik je istakao da Srbi ne bi mogli da pređu preko onog što su im uradili i što im rade, te upitao zašto im nije ponuđeno osamostaljivanje u zamjenu za članstvo u NATO.

“Možda bismo mi tu udicu prihvatili. Evo, ponudite nam samostalnost, možda smo mi Srbi dovoljno promućurni da zaključimo da bi to bilo dobro za nas – dobićemo samostalnost, a NATO će svakako propasti jednog dana”, zaključio je Dodik.