U Banjaluci je večeras obilježen Dan državnosti Srbije, a sa svečanog prijema za predstavnike političkog i javnog života u Republici Srpskoj, uz poruke zajedništva, i ove godine je ocijenjeno da je Srbija ključni faktor stabilnosti u regionu, te da njene veze sa RS nikada nisu bile bolje.

Samo zajedništvo i sloga put su do veće snage i Srbije, ali i Republike Srpske, ključna je poruka sa obilježavanja Dana državnosti Srbije, koji se sedmi put održava u Banjaluci, prenosi RTRS.

– Mislim da samo tako treba i da nastavimo u tom pravcu, jer samo kad smo zajedno smo jači. Čestitam svim državljanima Srbije koji žive u Republici Srpskoj i svim Srbima u Republici Srpskoj Dan državnosti Srbije – rekao je Vladimir Nikolić, generalni konzul Srbije u Banjaluci.

Čestitka je stigla i od predsjednice Republike Željke Cvijanović. Iako Srpska i Srbija već sarađuju u oblastima školstva, zdravstva, privrede, iako odnosi, kako kaže, nikada nisu bili bliži, ona vidi prostor za dodatni napredak.

– Ja bih se zahvalila na onom što jesu dobri odnosi i bratska ljubav koju dobijamo od Srbije, kao i veliko političko razumijevanje, ali isto tako i ekonomska i finansijska podrška. Sigurna sam da će naši odnosi u budućnosti, integracija o kojoj govorimo već dugo, dobiti svoje dimenzije u svim oblastima – istakla je Cvijanovićeva.

Da je Srbija ključni faktor regiona poruka je i predsjednika republičkog parlamenta Nedeljka Čubrilovića.

– U istoriji državnosti Srbije srela su se dva datuma – Sretenje 1803. i 1834, a Srbija i do današnjih dana obilježava te datume. Zahvaljujemo Srbiji što je tokom svih ovih godina bila na pomoć i Republici Srpskoj i BiH – rekao je Čubrilović.

Čestitku povodom Dana državnosti Srbije uputio je i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.