Mora se adekvatno odgovoriti na odluku Ustavnog suda BiH koji se pretvorio u instrument u rukama Bošnjaka. Ako oni neće da pregovaraju, nećemo ni mi.

Ovo su samo neke od reakcija koje danas stižu od predstavnika političkih partija iz Republike Srpske. Odluka o poljoprivrednom zemljištu je grubo kršenje Dejtonskog sporazuma, kažu u DNS-u.

“Ustavni sud BiH se pretvorio u instrument u rukama Bošnjaka. Sve ono što nisu uspjeli u ratu pokušavaju mirnim putem preko Ustavnog suda da Republiku Srpsku razvlaste i od nje naprave praznu ljušturu”, rekao je Nenad Nešić, vd. predsjednika DNS-a.

Pronađen je novi instument za preoblikovanje ustavnog uređenja, ističu u SNSD-u. Ustavni sud BiH je, kažu, zahvaljujući stranim sudijama koji predstavljaju prevagu i donose odluke, izašao izvan svojih okvira i počeo da preoblikuje ustavno uređenje mimo promjena Ustava.

“Njegova kompozicija sa troje stranih sudija mu omogućava da praktično bude nastavak činjenja onoga što je OHR radio dugi niz godina u BiH i da sada Republika Srpska mora da odgovori na tu situaciju kao što je svojevremeno odgovarala i na nasilno nametanje OHR-a. Neka vrsta oštrog odgovora i aktivnosti se mora uraditi”, istakao je Igor Radojičić, potpredsjednik SNSD-a.

Podrške jučerašnjoj odluci zvaničnika Republike Srpske ne manjka. Od PDP-a, doduše, i kako sami kažu, stiže podrška s oprezom. Kažu da neće praviti problem oko ovog pitanja, ali će vrlo pažljivo pratiti šta i kako vlasti Srpske rade. Smatraju da je odluka Ustavnog suda BiH nepotrebna.

“Da je odluka štetna, jeste, da je loša, jeste i da nastavlja jednu vrstu pozicije u kojoj se Ustavni sud definiše kao kreator Ustava a ne tumač, to je sasvim sigurno”, naglasio je Mladen Ivanić, počasni predsjednik PDP-a.

Sigurno je, kaže Nenad Stevandić, da ovo zadire u strukturu i opstanka Srba u BiH ali i njenog postojanja. Ne želimo, kaže Stevandić, da budemo u BiH koja nam otima imovinu.

“Ako neko nema namjeru s vama u jednoj državi da živi, da sarađuje, nego da vas ugrožava, onda vam jednostavno pokazuje da u toj državi ne treba da budete. Ono što će biti naš odgovor nije nikakav bijes i inat već razgovori o samoj suštini BiH koju čine entiteti. U suštini nema pozicije nema opozicije, ovdje se Republika Srpska brani u strukturi, ustavu, u vlasništvu i opstanku. Ako oni neće da pregovaraju nećemo ni mi”, naglasio je Nenad Stevandić, lider Ujedinjena Srpske.

A neće ni SDS-ov Dragan Mektić da ispoštuje zaključak zvaničnika Republike Srpske iako ih je na jučerašnjem sastanku u Banjaluci, ispred SDS-a, podržao Rado Savić. Brojne izjave o neophodnosti jedinstva i stavljanja Republike Srpske iznad stranačkih interesa, Mektića mnogo ne dotiču.

“Aktivno raditi i u komisijama i u Parlamentu i gdje god budem bio. Ja neću poštovati tu odluku o kojoj govori Milorad Dodik”, rekao je Dragan Mektić, poslanik SDS u PD PS BiH.

Pokušali smo danas da od SDS-ovaca čujemo šta oni kažu o jedinstvu i da ih pitamo da li je Mektićev stav njegov lični ili stranački. Da stanu pred kameru odbili su SDS-ovi narodni poslanici Ivanka Marković i Davor Šešić i bivši predsjednik stranke, Vukota Govedarica. Od ministra Vojina Mitrovića saznali smo da će radni dan u Savjetu ministara biti uobičajen osim kada na red dođe glasanje.

“Da li ćemo učestvovati u odlučivanju nećemo, ali ćemo biti prisutni i radićemo svoj posao. Znači nećete glasati ni o čemu? Ne, u ovom trenutku ne”, rekao je Vojin Mitrović, ministar transporta i komunkacija u Savjetu ministara BiH.

Ovo je trenutak u kome ne smije da bude političkih trvenja, razmirica i izvlačenja jeftinih političkih poena, poručuju iz Republike Srpske koja, kažu, mora da bude iznad svega.