SARAJEVO – Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović je rekao je da politički zvaničnici iz Republike Srpske, predvođeni Miloradom Dodikom, već 15 godina izazivaju krize u BiH, te da se taj trend pojačava.

On je to izjavio komentarišući posljednju najavu blokade rada institucija.

– Oni smatraju da iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao sa švedskog stola, imaju pravo uzimati ono što im odgovara, a odbacivati ono što im se ne sviđa. I mi bismo rado izabrali zemlju bez entitetskih podjela, parlamentarne procedure bez entitetskog glasanja, imenovanja bez pariteta koji su redovno na štetu najbrojnijeg naroda, ali Dejtonski mirovni sporazum je prihvaćen i potpisan takav kakav je. I primjenjivaće se u cjelini. Ustavni sud sa nezavisnim i profesionalnim stranim sudijama je neophodan ovoj zemlji i nikakvi ultimatumi niti blokade nas neće natjerati da se odreknemo tog mehanizma – rekao je Izetbegović za Faktor.

Istovremeno zvaničnici iz Srpske tvrde da su strane sudije u Ustavnom sudu BiH pristrasne, odnosno da su “uvijek uz Bošnjake”. Te tvrdnje su, ocjenjuje Izetbegović, besmislica.

– Pogledajte samo trenutni saziv inostranih sudija u Ustavnom sudu BiH – Italijan, Moldavac i Makedonka. Po kojem osnovu bi bili pristrasni, naročito u korist bošnjačke, odnosno muslimanske strane, kako nas naziva Milorad Dodik? To su sudije profesionalci, referentni i stručni ljudi koji mogu biti pristrasni samo u korist Ustava BiH i vladavine zakona u ovoj zemlji – izjavio je Izetbegović.

Prokomentarisao je Izetbegović i mogućnost usvajanja novog zakonskog rješenja, koje bi podrazumijevalo odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

– U ovom trenutku je potpuno neprihvatljivo, a pitanje je da li će ikada biti prihvatljivo. To je naprosto ustavna kategorija, kao recimo entitetsko glasanje. Možemo se jednoga dana, nekad u daljoj budućnosti, eventualno dogovoriti da ovo dvoje riješimo u paketu – istakao je predsjednik SDA.

Ovakvom politikom zvaničnika iz Srpska se, pojašnjava Izetbegović, nanosi već dugo šteta svim građanima BiH, ali ta šteta, dodaje, mnogo teže pada stanovnicima RS.

– Federacija je ekonomski jača, sam Kanton Sarajevo ima jaču ekonomiju od RS, plate i penzije su nešto više, dug po glavi stanovnika je bitno niži, skoro 90 odsto stranih investicija i turista dolazi u ovaj entitet. Politika koju pokušava da vodi rukovodstvo RS kontantno nanosi štetu i patnju građanima ovog entiteta – zaključuje Izetbegović.