Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Ustavni sud BiH okupacijski sud za Republiku Srpsku, koji u kontinuitetu donosi loše odluke usmjerene na smanjenje i oduzimanje prava Srpske.

Dodik je za RTS istakao da je cilj odluke Ustavnog suda o poljoprivrednom zemljištu BiH, otimanje imovine Republike Srpske.

– Ovdje nije riječ o tome da li je nešto ustavno ili ne, već o otimačini zemljišta na koje BiH po Ustavu nema pravo. Dejtonskim sporazumom imovina nije data BiH, već entitetima. Hoće da nam nametnu i priču o privatizaciji, da uzimaju čak i šume. Srpska nema izbora, može da nestane, ili da se bori i krene putem svoje slobode i samostalnosti – rekao je on.

Dodik je podsjetio da su visoki predstavnici kršili Dejtonski sporazum u cilju centralizacije BiH, te da to isto čini Ustavni sud u kojem troje stranih sudija imaju većinu sa dva Bošnjaka.

Dodik je istakao da u Srpskoj postoji političko jedinstvo o ovom pitanju, rekavši da očekuje da će Narodna skupština donijeti zaključke kojima će definisati naredne poteze.

Kada je riječ o sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, najavljenim za subotu, Dodik je rekao da će Vučiću prenijeti da su Srbi napadnuti u svim zemljama u regionu. Podsjetio je na dešavanja u Crnoj Gori, te položaj Srba u Hrvatskoj.

– Od Vučića ću tražiti razumijevanje situacije – rekao je Dodik.