Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je za Novosti da o tome kako će izgledati BiH i šta se dešava sa Dejtonskim sporazumom mogu odlučivati samo narodi u BiH i to konsenzusom.

“U svakom slučaju, Republika Srpska je činjenica i postojaće, sa ili bez Dejtona”, poručila je predsjednica Republike Srpske.

Inače mediji u Hrvatskoj su prenijeli informaciju da je dan nakon što je izabran za predsjednika Hrvatske, Zoran Milanović telefonom imao duži razgovor sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, a zagrebački nedjeljnik Nacional piše da se taj razgovor odnosio na reviziju Dejtonskog mirovnog sporazuma, potpisanog prije 25 godina i njegov uticaj na aktuelne događaje u BiH.

Iako u razgovoru novog hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića s Erdoganom nije bilo bilo previše vremena za detaljne razgovore o situaciji u BiH, dvojica predsjednika ipak su uspjela barem načelno da dogovore u kom smjeru bi trebalo da ide saradnja Hrvatske i Turske u narednom periodu, piše ovaj hrvatski nedjeljnik.

Izvori bliski štabu Zorana Milanovića Nacionalu su otkrili i da su se dvojica lidera složila da bi jedna od glavnih tačaka trebalo da bude i analiza funkcionisanja Dejtonskog sporazuma.