Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da građani Republike Srpske imaju mnogo razloga da budu ponosni na stvaranje i postojanje Srpske, iza koje je najteži period.

– Prošli smo najteže vrijeme, ratno i poratno, kada smo morali da se politički uporno borimo za status koji je bio značajno ugrožen. Skrnavljenje Republike je zaustavljeno i namjeravamo da vratimo njene ustavne pozicije onako kako je napisano u Dejtonskom mirovnom sporazumu. To će određivati sve naše političke aktivnosti u narednom vremenu. Vjerujem da smo okupljeni oko toga – istakao je Dodik.

On je poslije polaganja vijenaca na Spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske u Banjaluci rekao novinarima da su danas institucije Srpske stabilne, kao i njena ekonomija, te da je broj zaposlenih najveći ikada, a povećane su i plate.

– To je dobar trend i kretanje u dobrom smjeru – ocijenio je Dodik. On je upozorio da postoji mnogo onih kojima smeta Republika Srpska.

– Oni su u neposrednom okruženju i moramo da svakodnevno ostanemo posvećeni Republici. Mi koji smo na javnim funkcijama kao stražari svaki dan moramo da vodimo računa o činjenici da mnogi u okruženju ne žele da nas vide. Mi postojimo zbog nas, a ne da bismo iritirali druge. Druge pozivamo na mir i saradnju, koji treba da obilježe vrijeme koje dolazi – naglasio je Dodik.

On je građanima poželio da sutra dostojanstveno proslave Dan Republike.

– Srpska je naša država koja je stvorena sa težnjom da bude nezavisna. Dejtonski mirovni sporazum je napravio drugi okvir i mi smo danas u političkoj borbi za status Srpske. Srećna Republika Srpska svima! – rekao je Dodik.

“Kriza na Bliskom istoku ne može uticati na Srpsku”

Dodik je ocijenio da kriza na Bliskom istoku ne može uticati na Republiku Srpsku, koja će ostati mirna i stabilna.

– Republika ima dovoljno potencijala da osigura svoj mir i stabilnost. Mi smo izvan bilo kakvog konflikta te vrste i ne želimo u tome da učestvujemo – poručio je Dodik. On je novinarima u Banjaluci rekao da bi kriza mogla eskalirati i izazvati veće posljedice, ali vjeruje da će biti izbjegnuti masovni ratni sukobi.

Iranski general Kasim Solejmani ubijen je u petak, 3. januara, u američkom napadu dronom na međunarodnom aerodromu u Bagdadu, na šta je Iran uzvratio napadima na američke vojne baze u Iraku.