Centralna manifestacija obilježavanja 12. maja – Dana Vojske Republike Srpske i Dana Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH održana je danas u kasarni “Kozara” u Banjaluci.

Svečanosti su prisustvovali srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, predstavnici javnog i kulturnog života, nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, vojno-diplomatski predstavnici akreditovani u BiH, te brojne zvanice i gosti.

Postrojene jedinice predale su raport predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, a zatim su intonirane himne BiH i Republike Srpske “Moja Republika”.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je Vojska Republike Srpske nastala kao narodna vojska čiji je cilj bio da ne dozvoli ponovna masovna stradanja koja su Srbi doživjeli u Drugom svjetskom ratu, ali i da odbrani Srpsku kao mjesto u kojem će nove generacije živjeti u slobodi.

„Cijena koju smo za tu slobodu platili bila je previsoka i zato se danas sa posebnim poštovanjem sjećamo onih koji su za slobodu koju mi danas uživamo dali svoje živote i dijelove tijela“,  rekla je Cvijanovićeva obraćajući se na svečanosti.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je odluka o ukidanju Vojske Republike Srpske bila greška, ali da je uvjeren da ta vojska živi i da će pripadnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka uvijek biti spremni da brane slobodu Srpske i njenog naroda.

„Svi mi koji radimo u ime naroda, bez obzira na kom nivou, moramo se osjećati dijelom ukupnog bezbjednosnog sistema srpskog naroda i taj sistem bezbjednosti mora biti integrisan i vidljiv na svakom mjestu, i na političkom i vojnom, kako bi jasno dali poruku svakome ko misli da je sloboda srpskog naroda jeftina stvar“,  rekao je Dodik na svečanosti.

Prije toga, u Kapeli jasenovačkih novomučenika u banjalučkoj kasarni služen je parastos poginulim borcima Vojske Republike Srpske i civilnim žrtvama odbrambeno-otadžbinskog rata.

Parastosu su prisustvovali njaviši zvaničnici Srpske, ministri u Vladi Republike Srpske, narodni poslanici, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, te ostale zvanice i gosti.

Najviši predstavnici vlasti Republike Srpske i predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama BiH nakon parastosa u centralnoj spomen-sobi u kasarni “Kozara” položili su vijence.

Vijence su položili predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednici Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i Vlade Radovan Višković, te delegacija Parlamentarne skupštine BiH.