BANJALUKA – Na Trgu palih boraca NOR-a u Banjaluci danas su položeni vijenci na spomenik žrtvama fašizma povodom obilježavanja 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom.

Vijence su položili predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević, te delegacije Vlade Republike Srpske, Vijeća naroda, SUBNOR-a, ambasade Rusije u BiH.

Vijence su položili i generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić, te delegacije logoraša iz Drugog svjetskog rata, organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, Oružanih snaga BiH i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH.

Obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom u Banjaluci je počelo maršom “Besmrtnog puka” sa Trga Krajine ka prema Trgu palih boraca NOR-a.

U koloni su bili i i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović, delegacija Vlade Republike Srpske, ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov, a učesnici su nosili slike svojih predaka, učesnika Drugog svjetskog rata, zastave ratnih jedinica i transparente sa prigodnim porukama radi podsjećanja na vojnike i civile iz NOR-a koji su dali živote u borbi protiv fašizma.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je 9. maj 1945. godine predstavlja jedan od najznačajnijih datuma u svjetskoj istoriji, jer je na taj dan poražena ideologija terora i zla koja je širom Evrope, ali i cijelog svijeta, iza sebe ostavljala logore smrti, razorene države, gradove i sela, kao i masovne zločine, uključujući i one najmonstruoznije poput genocida i holokausta.

“Okupili smo se danas da kao jedna od pobjedničkih nacija u Drugom svjetskom ratu obilježimo Dan pobjede nad fašizmom i drugim zločinačkim ideologijama koje su iz njega proizašle. Ponosni smo što smo zajedno sa drugim slobodarskim narodima Evrope dali svoj doprinos slomu fašizma i odbrani onih ideala i vrijednosti koje su utkane u tadašnju novu Evropu, a danas žive kroz život našeg naroda i rad naših institucija u Republici Srpskoj”, istakla je Cvijanovićeva.

Marš “Besmrtnog puka” se održava u više od 500 gradova svijeta, u Banjaluci je organizovan treći put.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se kao sjećanje na 9. maj 1945. godine kada je nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu.