BANJALUKA – Pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitete MUP-a Republike Srpske u saradnji sa pripadnicima Specijalne antiterorističke jedinice danas su od ranih jutarnjih časova pretraživali teren na širem području Glamočana, gdje je izvršeno trostruko ubistvo.

Načelnik Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP-a Mirna Miljanović je izjavila Srni da je policija pronašla dvije automatske puške i odbačene pripadajuće okvire za municiju za koje se pretpostavlja da su korišteni prilikom ubistava u Glamočanima.

Policijski službenici MUP-a Srpske ranije su lišili slobode Emilija Baldu i Gorana Milanović koji se sumnjiče da su izvršili krivično djelo teško ubistvo na štetu Slaviše Krunića i Žarka Pavlovića i krivično djelo ubistvo u pokušaju na štetu Gorana Ilića u Glamočanima.

U bjekstvu je jedan od napadača Benedi Đukanović i za njim je raspisana potjernica, a u toku istrage policija je otkrila da je on pobjegao vozilom “golf sedam” bijele boje registarske oznake 003-K-770.

“Policija moli sve građane da ukoliko primijete navedno vozilo da pozovu telefonski broj 192 ili da jave najbližoj policijskoj stanici”, naglasila je Miljanovićeva.

Crvena “opel korsa” pronadjena u Zalužanima

Policija je pronašla dvije automatske puške za koje se vjeruje da su njima izrešetani banjalučki biznismen Slaviša Krunić i njegov saradnik Žarko Pavlović, ali i crvenu “opel korsu”, vlasništvo ubijenog napadača Željka Kovačevića, prenose mediji.

Vozilo Željka Kovačevića, napadača koji je ubijen tokom atentata na banjalučkog biznismena Slaviše Krunića i njegovog saradnika Žarka Pavlovića, pronađeno je u banjalučkom naselju Zalužani u blizini lokalnog Doma kulture,  a vozilo će u narednim danima biti predmet vještačenja, kako bise iz nje uzeli tragovi neophodni za dalji krivični postupak, navodi izvor iz istrage.

Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum rekao je da Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srpske sprovodi intenzivnu istragu o trostrukom ubistvu u Glamočanima kod Banjaluke i da je pretragom terena jutros pronađeno vozilo koje su koristili izvršioci krivičnog djela, dvije puške, te odbačeni okviri automatskih pušaka.

Ćulum je ocijenio da je, bez obzira na ovaj težak događaj, stanje bezbjednosti u Banjaluci i Srpskoj na zadovoljavajućem nivou.

“U ovom momentu ne mogu da govorim o motivima i izvršiocima ovog ubistva. Imamo lice koje je izvršilo napad na Slavišu Krunića i njegovu pratnju. Jedno lice je u tom napadu smrtno stradalo, jedno je lišeno slobode, a za trećim licem tragamo”, rekao je Ćulum novinarima u Banjalici i dodao da MUP čini sve da bude potpuno rasvijetljen ovaj slučaj.

Ćulum: Slučajevi “Šijan” i “Krunić” nisu povezani

Govoreći o mogućnoj povezanosti sa slučajem “Šijan”, Ćulum je rekao da misli da za sada ti slučejevi nisu povezani.

On je rekao da za sada nema informacija o odbjeglom Benediju Đukanoviću i da je za njim raspisana potjernica.

“Biće raspisana i međunarsana potjernica, za sada je ovo lice u bjekstvu. Obaviještene su sve policijske agencije na nivou BiH, te policije Srbije, Hrvatske, Crne Gore, tako da se istraga intenzivno sprovodi u cijelom regionu”, rekao je Ćulum.

On je naveo da su braća Nermin i Armin Ćulum privođeni jer su oni bili ranije u kontaktima sa izvršiocima ovog krivičnog djela, te da su oni pušteni na slobodu nakon 24 časa, što je bila zakonska obaveza.

U ponedjeljak, 22. aprila, uveče u Glamočanima kod Banjaluke ubijeni su vlasnik kompanije “Sektor sekjuriti”, “Žitopeka”, “Žitoprodukt”, “Sektor ADS” i “Sektor ZOS” Slaviša Krunić, njegov vozač Žarko Pavlović i jedan od napadača Željko Kovačević.

Policija je uhapsila dvojicu osumnjičenih – Emilija Baldu i Gorana Milanovića, a potjernica je raspisana za Benedijem Đukanovićem.

Baldo: Nemam veze sa ubistvom

Nemam veze sa ovim, rekao je u sudnici Okružnog suda u Banjaluci Emilio Baldo, osumnjičeni za ubistvo banjalučkog biznismena Slaviše Krunića i njegovog saradnika Žarka Pavlovića.

Baldo je tokom istrage zatražio da bude poligrafski testiran.

Osumnjičeni je u sudnici bio miran i na sva pitanja uglavnom je odgovarao da je saglasan sa svojim advokatom. (NN)

Otac Slaviše Krunića: Ubistvo mog sina je plaćeno

Dragomir Krunić, otac ubijenog Slaviše Krunića, rekao je govoreći na komemoraciji da je njegov sin bio dobar čovjek koji se trudio da pomogne ljudima. Otac je rekao i da je ubistvo njegovog sina plaćeno.

– Ovdje nije u pitanju politka, ovdje nije u pitanju mržnja, ovdje je u pitanju plaćeno ubistvo – rekao je Krunićev otac.

Naveo je da će Slavišina porodica sa njim i njegovom snahom nastaviti poslove koje je on vodio.

– Mislim da moj sin od nikog nije zaslužio da sutra meni i njegovoj djeci neko vraća ovo – rekao je Krunić.

Dodao je da uprkos nekim problemima i nesporazumima, ipak vjeruje u Ministarstvo unutrašnjih poslova.

– Ne kažem da nemam nekih primjedaba, bilo je negdje i nesporazuma i problema. Ali 99 odsto sam ubijeđen da će MUP na profesionalan, ljudski, korektan način ovo riješiti – rekao je on, i dodao da MUP ne može raditi sam, već da svi moraju pomoći.

Slaviša sahranjen na porodičnom groblju u Glamočanima

Slaviša Krunić danas je sahranjen u Glamočanima, na porodičnom groblju, 500 metara od mjesta na kojem je brutalno likvidiran i za čijim se ubicama nastavlja intenzivna potraga.

Tužna povorka sa nekoliko hiljada građana, tačno u 12 časova, krenula je sa tijelom ubijenog banjalučkog biznismena Slaviše Krunića ispred kuće njegovih roditelja u Trnu.

Tijelo brutalno likvidiranog Krunića bilo je na kočiji, uz tradicionalni vjerski obred, dok se povorka sa tužnim licima kretala prema crkvi u Trnu.

U samom Trnu bile su preduzete jake mjere bezbjednosti, na svakih 100 metara bila je po jedna kontrola pripadnika MUP RS, kao i agencije Sektor Sekjuriti, čiji je vlasnik bio Krunić.