BEOGRAD – Univerzitetski profesor Nenad Kecmanović izjavio je danas da Republika Srpska ima bar deset razloga zašto neće u NATO, a da je teško pronaći bar jedan zašto bi željela u taj savez.

On je kao jedan od ključnih razloga naveo da velika većina građana u Republici Srpskoj neće u NATO jer ih je Sjevernoatlantski savez bombardovao prije 20 godina, a da su posljedice toga, s obzirom na to da su korištene bombama sa osiromašenim uranijumom, prisutne i da se, usljed radijacije, javljaju nove žrtve.

“Ne u sjećanju, nego u aktuelnosti našoj je činjenica da smo bombardovani od zemalja NATO”, rekao je Kecmanović novinarima na marginama tribine “Zašto Srpska neće u NATO” u Beogradu na kojoj učestvuje.

Na uslovljavanje Bošnjaka da Republika Srpska mora da prihvati Akcioni plan za članstvo u NATO /MAP/, koji je u stvari korak do članstva u taj savez, da bi vlast na nivou BiH bila formirana, Kecmanović gleda kao na još jedan ultimatum kakvog nema u demokratskom svijetu.

“U normalnim aocijacijama demokratskim imate jedno rutinsko odlučivanje i čim predstavnici jednog od tri konstitutivna naroda izraze protivljenje, odmah se skida sa dnevnog reda i odlaže”, rekao je Kecmanović.

On je dodao da bi priključivanje NATO-u bilo stokholmski sindrom – emotivna identifikacija sa neprijateljem.

“Nema Srpska nijedan razlog `za`, a ima ih mnogo protiv, između ostalog i to što je Narodna skupština Republike Srpske donijela Rezoluciju o vojnoj neutralnosti, koja podrazumijeva nepristupanje nijednom vojnom savezu”, ukazao je Kecmanović.

On je upozorio da bi svrstavanje Republike Srpske u NATO, Srbe sa dvije strane Drine dovelo na liniju fronta, te naveo da je uključivanje u taj savez i vrlo “skupa stvar”.

Kecmanović je napomenuo da bi se Srbi u tom slučaju našli i nasuprot prijateljske Rusije.

“NATO odavno nije defanzivna organizacija, nego ofanzivna. Uključenje u Alijansu značilo bi, ako već ne možemo da spriječimo ponovno bombardovanje, hajde da im se priključimo da bismo zajedno bombardovali trećeg, takođe, nedužnog”, naveo je Kecmanović.

On smatra da u perspektivi neće biti promjene stava Srpske o NATO-u. (Srna)