Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je miješanje stranih ambasada u izbore u BiH evidentno, što je potvrdio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, te da to znaju svi građani Srpske.

Stranci ne prestaju da se miješaju. Oni od svojih pulena ovdje traže određene stvari, smatrajući da ćemo ih svi prihvatiti jer su predstavnici neke velike zemlje. Međutim, ja ih ne prihvatam i ne bojim ih se – rekao je Dodik u emisiji Telering.

On je naveo da je vidljivo da su stranci zauzeli navijačku poziciju u BiH, o čemu je predsjednik Srbije govorio i što svi u Srpskoj znaju.

Dodik je rekao da je ambasadoru Velike Britanije u BiH Metjuu Fildu prenio da ambasadori ne treba da se miješaju u unutrašnje stvari, te da je rukovodstvo Srpske moralo da bude obaviješteno o dolasku 40 britanskih obavještajaca.

On je naglasio da je uvijek štitio Republiku Srpsku, ali da su je drugi, poput bivšeg visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna, rušili.

– Da nijesmo stali u odbranu Republike Srpske 2006. godine Srpske više ne bi bilo, ne bi bilo njene policije i mnogih drugih institucija. Sve što sam radio, radio sam da zaštitim Republiku Srpsku. S druge strane sam imao Pedija Ešdauna i druge visoke predstavnike koji su to rušili, istakao je Dodik.

Kada je riječ o kandidaturi za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, Dodik je rekao da ne namjerava intenzivno da ide u Sarajevo, da je ta instutucija locirana u Federaciji BiH, ali da se poslovi mogu obavljati i sa drugog mjesta, na primjer iz Administrativnog centra Vlade Srpske u Istočnom Sarajevu.

Govoreći o posjeti ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova Republici Srpskoj, Dodik je rekao da je ta posjeta dogovorena prije godinu i po, kada je začeta ideja o gradnji Srpsko-ruskog centra i hrama u Banjaluci.

– U proputovanju Sarajevom i u dolasku u Banjaluku, sreo se s nekim ljudima koji sada od toga prave politiku. Lavrov, kao vrhunski svjetski diplomata, ne zaslužuje takva „ispiranja“, naglasio je Dodik.