Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da nema namjeru da uzmiče pred Rusijom, te da će zapadni savez ostati na čvrstoj ali pravednoj liniji prema Moskvi, dok nastavlja da prima bivše sovjetske države.

„Za nas, nije kontradiktorno biti čvrst u pristupu Rusiji, kao što jesmo i istovremeno tražiti dijalog“, rekao je šef NATO publici u Fondaciji Heritidž, konzervativnom tink-tenku u Vašingtonu, prenio je Glas Amerike.

Naglašavajući da NATO ne želi konfrontaciju, Stoltenberg je veliki dio krivice za loše odnose pripisao Moskvi i njenoj spremnosti da „upotrebi vojnu silu protiv susjeda“.

„Vidimo Rusiju koja obnavlja staru moć, koja ulaže u različite kapacitete i u obavještajne službe“, rekao je Stoltenberg.

To je razlog, naveo je Stoltenberg, što su NATO saveznici počeli da ulažu više u odbranu, prvi put od kraja Hladnog rata.

Napetost između Rusije i Zapada je stalno rasla od kada je ruska vojska prije više od deset godina ušle u Gruziju, a dosegle su vrhunac posle pripajanja Krima Rusiji 2014. godine.

Izvor: Sputnjik