Svjedoci odbrane bivšeg predsjednika Republike Srbije Slobodana Miloševića kazali su da je učinjena velika nepravda prema njemu, te su kasnije u svojim izjavama pojasnili da je Milošević tražio od svjedoka da samo govore istinu prilokom svjedočenja u Haškom tribunalu, prenosi portal Republika.rs.

Miloš Đošan koji je tokom NATO agresije 1999. na Kosovu bio komandant 52. artiljerijsko-raketne brigade PVO, kazao je da je Milošević upućivao „strašne kletve onima koji su lažno svjedočili“

„Bog vidi sve i svakom plaća po zasluzi, a vraća do devetog kolena“, je poruka koju je Milošević poslao, kaže Đošan.

On dodaje, da je to strašna poruka kojom je Milošević iz Haga praktično prokleo svedoke koji su lagali u procesu protiv njega, ali i one koji su ga izručili Tribunalu na Vidovdan 2001. godine.

Prema Đošanovim rečima, bilo je to 30. septembra 2005. u Miloševićevoj prostoriji za rad u Sheveningenu, gde je general stigao u svojstvu svedoka odbrane. Tada su se videli prvi put.

“ Generale, upamtite dobro, ja sam ovde i ni vi ni drugi svedoci me odavde ne možete izvući. Nemojte na bilo koji način, u želji da pomognete meni, dovesti sebe u nezgodan položaj. Govorite istinu i to će biti sasvim dovoljno! Bog vidi sve i svakom plaća po zasluzi, a vraća do devetog kolena“ – poručio je Sloba, a svedoči Đošan, u autorskom tekstu u magazinu Zbilja.

Đošan je dodao da je na sudu govorio samo istinu.

„Milošević je bio moj vrhovni komandant i ja sam u to ime na sudu svedočio samo istinu. Ne mora čovek da bude veliki vernik da bi prizvao boga u pomoć. Voleo bih da je sve one na koje je mislio kada mi je izgovorio ove reči stigla neka božja pravda, koja bi morala da poravna račune sa nepravdom njegovog robijanja u Hagu, kazao je Đošan.

Pominjanje Boga i prokletstva do devetog koljena advokat i bliski Miloševićev prijatelj Toma Fila tumači kao Slobinu svijest „da se sve plaća i sve se vraća“.

„Slobodan je verovao u boga, možda ne sasvim, kao što piše u Bibliji, ali je bio vernik u nekom realističnom smislu. Pa prvo što je rekao kad su ga izručili Hagu bilo je: „Da li vi znate da je danas Vidovdan?“ A oni koji su to uradili i navodno verovali u boga, kao što su Đinđić, Živković, Batić i kompanija, njima ništa nije smetalo da na takav veliki praznik isporuče svog predsednika protivno odluci Ustavnog suda. Nije hrišćanski da uopšte pominjem sve to, međutim, svima je već poznato kako su neki od tih ljudi završili svoje živote“,  kaže Fila.

ZLOTVORI SVOG RODA

General Vinko Pandurević poslednji je koji je Miloševića video živog u Hagu. On za Srpski telegraf ističe da ga ne iznenađuju ovakve riječi jer je Milošević bio sklon direktnom pristupu.

“ Milošević je insistirao da svi svedoci govore samo istinu jer je mislio da istina ne može nikako da bude na našu štetu. Iako nikada nije prisustvovao bogosluženjima na koje smo imali pravo u Hagu, veru je razumevao na svoj način. Svaki čovek, pa i Milošević, kad dođe u ustanovu kao što je Hag, prizove boga u nekom momentu. Ovo je bila Slobina opomena, očigledno ne uzaludna jer dobro znamo da su mnogi koji su se ogrešili ispaštali“,  ističe Pandurević.

Veselin Šljivančanin, koji je mnogo vremena proveo sa Miloševićem u Hagu, za Srpski telegraf potvrđuje da je Milošević na mnoge bio ogorčen.

„Znao je on vrlo dobro ko mu je napravio sva zla i kada sam došao u pritvor, rekao mi je: „Eto, moj Šljivo, i tebe zlotvori ovde dovedoše.“ Kada smo odlazili zajedno u šetnju, umeo je da mi kaže: „Pa bolje je tri dana živeti kako mi hoćemo, a ne deset godina ponizno i da budemo izdajnici i zlotvori svoga roda“ , prisjetio se Šljivančanin.