Bezumlje je neshvatljivo i neprihvatljivo insistiranje crnogorske vlasti na donošenju zakona koji predviđa otimanje Crkvi svih hramova u Crnoj Gori sagrađenih do 1918. godine, kazao je Ahiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije juče u Budvi, nakon Svete arhijerejske liturgije koju je sa sveštenstvom služio u crkvi Svete Trojice u Starom gradu.

„Šta će da rade sa hramovima u Boki Kotorskoj, gdje je Crna Gora, vlast zadobila, i to koliko sam čuo prinudno, tek 1945. godine? Kao nezavisna država tu vlast u Boki je prvi put u istoriji Crna Gora zadobila tek 2006. godine“, kazao je on.

Mitropolit Amfilohije je dodao da je ta nezavisnost za poštovanje, ali da nije za poštovanje to što vlast na lažnoj ideologiji temelji odnos prema Crkvi Božjoj.

„Ponovo prijete, objavljen je u „Pobjedi“ tekst, da će da otimaju sve hramove pravoslavne, i to samo pravoslavne. Zato što se oni nazivaju srpskim hramovima, hoće da ih otimaju. I poriču, čak, odluku Venecijanske komisije u vezi tog njihovog bezumnog nacrta zakona, koja je objavljena još 2015. godine“, kazao jer Vladika.

Vladika je istakao da oni i dalje insistiraju na tom bezumlju.

„I to insistiraju da oduzimaju samo pravoslavne hramove. Da li je to moguće, ako zakon važi za sve? Moraće onda da oduzimaju i rimokatoličke crkve i islamske džamije koje su podignute do 1918. godine, a koje se nalaze na teritoriji današnje Crne Gore“, naglasio je Vladika Amfilohije.

Podsjetio je da je sva istorija Crkve u znaku Hristovog raspeća, ali i Hristovog vaskrsenja. i poručio da bi bilo dobro da Vlada Crne Gore prestane da goni Crkvu Hristovu.